Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ ΘΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 02/12/2019 ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ “ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ”

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΡΑΦΗΝΑΣ

4ος ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Φίλοι μας,

Η Λέσχη μας συνεχίζοντας στον 4ο Θεματικό Κύκλο < Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ>> θα προβάλει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 20:30, στο ΚΑΠΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, την αμερικανική/βρετανική αισθηματική κομεντί του 1998

ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΑΙΞΠΗΡ
(SHAKESPEARE IN LOVE)
Διάρκεια 123λ

Σκηνοθεσία: Τζον Μάντεν
Σενάριο: Μαρκ Νόρμαν και Τομ Στόπαρντ. Πρωταγωνιστούν: Γκουίνεθ Πάλτροου, Τζόσεφ Φάινς, Τζέφρεϊ Ρας, Κόλιν Φερθ, Μπεν Άφλεκ και Τζούντι Ντεντς.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ είναι ένας γνωστός ποιητής, συγγραφέας και ηθοποιός που όχι μόνο έχει πουλήσει το επόμενο έργο του σε δύο άτομα, στον Φίλιπ Χένσλοου και στον Ρίτσαρντ Μπέρμπιτζ αλλά τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ πιο σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα. Έχει ξεμείνει από ιδέες και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να γράφει το έργο. Βρίσκεται στο ψάξιμο της καινούριας του μούσας, τη γυναίκα που θα τον εμπνεύσει αλλά όλες του οι προσπάθειες αποτυγχάνουν μέχρι που γνωρίζει την όμορφη Βαϊόλα ντε Λέσεπς. Η Βαϊόλα αγαπά το θέατρο και δεν θέλει τίποτα άλλο από το να ανεβεί πάνω στη σκηνή και να παίξει. Αλλά αυτό δεν γίνεται καθώς είναι απαγορευμένο για τις γυναίκες καθώς μόνο οι άνδρες επιτρέπεται να ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού. Η Βαϊόλα είναι επίσης μεγάλη θαυμάστρια των έργων του Σαίξπηρ. Γι’ αυτό ντύνεται σαν άνδρας και παίρνει το όνομα Τόμας Κεντ. Περνάει από ακρόαση και αποδεικνύεται ιδανική για ένα ρόλο στο επόμενο έργο του Σαίξπηρ. Ο Σαίξπηρ σύντομα θα καταλάβει τη μεταμφίεσή της και θα ξεκινήσει μαζί της μια ερωτική σχέση, η οποία ξέρουν ότι δεν θα έχει ευτυχισμένο τέλος καθώς αυτός είναι ήδη παντρεμένος και αυτή πρόκειται να παντρευτεί το Λόρδο Γουέσεξ. Καθώς η παράσταση ετοιμάζεται, η αγάπη των Ουίλιαμ και Βαϊόλα μεταφέρεται στις σελίδες του αριστουργήματος Ρωμαίος και Ιουλιέτα.

Ελαβε 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας 7, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Βραβεύτηκε επίσης με τρεις Χρυσές Σφαίρες, τρία BAFTA και δύο Screen Actors Guild Awards

ΠΗΓΗ:EASTRUNNER.GR
Ελευθερία Ζεγγίνη: Ελληνίδα ερευνήτρια που ανακάλυψε τα γονίδια της οστεοαρθρίτιδας

Είναι από τα μέλη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Έλληνες και Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής την Ελευθερία Ζεγγίνη από το Κέντρο Helmholtz του Μονάχου, ανακάλυψαν 52 νέα γονίδια και βιολογικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Η ανακάλυψη ανοίγει δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων στο μέλλον.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό γενετικής Nature Genetics και ανέλυσε το πλήρες γονιδίωμα 77.052 ανθρώπων με την εν λόγω πάθηση και 378.169 υγιών.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μυοσκελετική εκφυλιστική πάθηση των αρθρώσεων, κυρίως στο γόνατο και στο ισχίο, από την οποία πάσχουν πολλά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (περίπου το 40% άνω των 70 ετών), οι οποίοι νιώθουν χρόνιους πόνους και δυσκολεύονται να κινηθούν ελεύθερα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική θεραπεία, παρά μόνο φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο, ενώ μια ύστατη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση για αντικατάσταση της άρθρωσης (όχι όμως πάντα με το επιθυμητό αποτέλεσμα).

«Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια, που φέρνει κινητικές δυσκολίες και για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία.»

Πραγματοποιήσαμε τη μεγαλύτερη μελέτη της οστεοαρθρίτιδας μέχρι σήμερα και βρήκαμε περισσότερες από 50 νέες γενετικές αλλαγές που αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνισή της.»

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου με στόχο την ανάπτυξη θεραπειών, οι οποίες θα βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους που υποφέρουν», δήλωσε η δρ Ζεγγίνη.

Από τα 52 γονίδια, τα δέκα ξεχωρίζουν, επειδή θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ήδη υπαρχόντων φαρμάκων, τα οποία βρίσκονται είτε στο στάδιο της κλινικής ανάπτυξης (όπως το αντικαρκινικό φάρμακο LCL-161), είτε έχουν εγκριθεί για χρήση κατά της οστεοαρθρίτιδας και άλλων παθήσεων (όπως το φάρμακο Invossa).

Από ελληνικής πλευράς, πλην της δρος Ζεγγίνη, πρώτοι συγγραφείς της μελέτης ήσαν η Ιωάννα Ταχματζίδου (Target Sciences-R&D, GSK Medicines Research Centre) και Κωνσταντίνος Χατζηκοτούλας (Wellcome Sanger Institute του Κέιμπριτζ και Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής του Helmholtz Zentrum του Μονάχου), ενώ συμμετείχε επίσης η Ελένη Ζεγγίνη.

Το βιογραφικό της Ελευθερίας Ζεγγίνης

Ζ.2 Ζεγγίνη Ελευθερία – Στατιστική / Γενετική
ΊδρυμαInstitute of Translational Genomics in Helmhotz Zentrum Mϋnchen (German Research Center for Environmental Health) in Neuherberg, Germany
Αντικείμενο Professor
Λοιπές Ιδιότητες Former Research Group Leader at Wellcome Trust Sanger Institute, UK.
Βιογραφικάστοιχεία Σπούδασε Βιοχημεία από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Πήρε διδακτορικό της στη Ανοσογενετική της Νεανικής Αρθρίτιδας.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στον προσδιορισμό νέων πολύπλοκων θέσεων της αλληλουχίας του DNA των γονιδίων στα χρωμοσώματα, Τον Σεπτέμβριο του 2006, βραβεύτηκε με υποτροφία από το ίδρυμα Wellcome Trust Research με στόχο να εξετάσει θέματα σχεδιασμού, ανάλυσης και ερμηνείας σε μελέτες μεγάλης κλίμακας.
Το 2008, ορίστηκε επικεφαλής της ομάδας Αναλυτικής Γονιδιωματικής Σύνθετων Χαρακτηριστικών του Ινστιτούτου Welcome Trust Sanger.

Έχει πάρει πολλά βραβεία.
ΕΡΓΟ Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά για πρωτοποριακές έρευνες και ανακαλύψεις για κληρονομικούς παράγοντες που προδιαθέτουν για οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία καθώς και άλλες ασθένειες.Μια έρευνά της επικεντρώθηκε στα γονίδια των κατοίκων της περιοχής των ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψε ότι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν μια θετική μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από άλλους Ευρωπαίους), η οποία αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα και μειώνει τα τριγλυκερίδια.

Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/2019/01/blog-post_59.html#ixzz66VkLj5B9
«Βόμβα» από Έλληνες ερευνητές για τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία

Πρόβλεψη για τη δυναμικότητα του ρήγματος που έδωσε τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, είχε κάνει η ερευνητική ομάδα “Γεωλογία των Σεισμών” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η οποία έχει μελετήσει και χαρτογραφήσει όλα τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή, στο πλαίσιο διακρατικών ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών Σεισμικής Επικινδυνότητας για τον Διαδριατικό Αγωγό TAP.

«Για το κυρίως ρήγμα είχαμε δώσει αξιόπιστο μέγεθος σεισμού σχεδιασμού 6,7 και για τα δευτερεύοντα ρήγματα μέγεθος 6,5», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας ο ομότιμος καθηγητής Νεοτεκτονικής και Παλαιοσεισμολογίας του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης.

«Όταν δουλέψαμε για τον TAP έγινε εκτίμηση δυναμικότητας και αναμενόμενου μεγέθους σεισμού σχεδόν για όλα τα ρήγματα στην περιοχή, τα οποία έχουν τρομερές ομοιότητες μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Παυλίδης, διευκρινίζοντας ότι «δε θα ενεργοποιηθούν όλα τα ρήγματα, αλλά όταν έχουμε δόμηση μεγάλων έργων πρέπει να συνεκτιμώνται μαζί με άλλες τεκτονικές δομές ως εν δυνάμει σεισμογενετικές πηγές».

«Τα χαρακτηριστικά και ομοιότητες των ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή»

Τα ρήγματα της Δυτικής Ελλάδος, Δυτικής Αλβανίας και Δαλματικών ακτών έχουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, παραπλήσια γεωλογικά δομικά χαρακτηριστικά και ομοιότητες. Ονομάζονται ανάστροφα, ή ρήγματα εφίππευσης, δηλαδή μετακινούν τεράστια στρώματα πετρωμάτων προς τα επάνω κατά μήκος της επιφάνειας του ρήγματος, παρουσιάζουν κάμψεις και πτυχές των γεωλογικών στρωμάτων, λόγω ισχυρών συμπιεστικών γεωτεκτονικών δυνάμεων που ενεργούν στην περιοχή, όπως συνέβη στον πρόσφατο σεισμό.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα της 26ης Νοεμβρίου 2019 είναι μια δομή ολίσθησης μικρής γωνίας κλίσης, όπου “έσπασαν” άθραυστα τμήματα του ρήγματος σε βάθη 7- 12 χιλιόμετρα, που προκάλεσαν τον κύριο σεισμό και τους μετασεισμούς. Τόσο το κύριο σεισμικό ρήγμα όσο και τα συνοδά του ήταν χαρτογραφημένα τόσο στον επίσημο γεωλογικό χάρτη της Αλβανίας, στον Νεοτεκτονικό χάρτη και στις μελέτες των Παυλίδη Σ., Caputo R. Χατζηπέτρου Αλ. και Σμπόρα Σ. (TAP, 2013, 2015).

«Το ιστορικό των καταστροφικών σεισμών στην Αλβανία»

Ο κ. Παυλίδης υπενθύμισε ότι “η Αλβανία είναι σεισμογενής χώρα με ιστορικό μεγάλων και καταστροφικών σεισμών, αλλά δεν επλήγη από τον εγκέλαδο τα τελευταία 52 χρόνια”. Ο τελευταίος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,4 που έπληξε την Αλβανία, ήταν στις 30 Νοεμβρίου 1967, στην κεντρική ορεινή χώρα, στα ανατολικά σύνορα της με την τότε Γιουγκοσλαβία, με πολλές καταστροφές σε χωριά με μακροσεισμικο επίκεντρο την Επισκοπή και απολογισμό 20 νεκρούς και περισσοτέρους από 200 τραυματίες. Την 1η Μαΐου της ίδιας χρονιάς προηγήθηκε ο σεισμός 6,4 στα χωριά των Τζουμέρκων (Μεγάλη Γότιστα), του Μετσόβου και Άρτας.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1032962/vomva-apo-ellines-ereynites-gia-ton-isxyro-seismo-stin-alvania
Σεισμός στην Αλβανία: Στους 31 οι νεκροί – Εικόνες χάους την επόμενη ημέρα

Αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό επιζώντων –  Πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις – Καταγγελίες αστέγων για κλοπή της βοήθειας που τους παρέχεται – Λέκκας στο protothema.gr: Δεν υπάρχει ακόμη εικόνα για την έκταση της καταστροφής – «Ρευστοποιήθηκαν» τα εδάφη στο παραλιακό μέτωπο του Δυρραχίου

Άλλος ένας άνθρωπος μπήκε στη λίστα των θυμάτων από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 31. Κάτω από τα ερείπια υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 20 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και τρεις πολυμελείς οικογένειες, με πολλούς να εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Τα σωστικά συνεργεία έχουν επιδοθεί σε μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα. Ωστόσο όσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες λιγοστεύουν. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην κωμόπολη της Θουμάνα, που εντοπίστηκαν 11 νεκροί.

Πάνω από 350 μετασεισμοί

Οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεργείων από 11 χώρες- ανάμεσά τους και η Ελλάδα- διεξάγονται σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα. Όμως, η μετασεισμική δραστηριότητα θέτει εμπόδια στο έργο τους, ενώ οι πάνω από 350 μετασεισμοί εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα χαλάσματα.

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Από χθες στη Θουμάνε, κάτοικοι φωνάζουν ονόματα δικών τους ανθρώπων, που παγιδεύτηκαν σε συντρίμμια πενταώφορου κτηρίου, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ακούστηκαν κραυγές ανθρώπων που θάφτηκαν στα συντρίμμια. Η αγωνία των ανθρώπων για τους συγγενείς τους αυξάνεται.

Μετά από κάθε διάσωση, οι παρευρισκόμενοι ξεσπούν σε ζητωκραυγές και επευφημίες.

068_AA_27112019_1063034

000_1ML71X

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δυρράχιο και Τίρανα

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε τις περιφέρειες του Δυρραχίου και Τιράνων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε στην έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης ότι μόνο στο Δυρράχιο περίπου 2.000 άτομα πέρασαν τη χθεσινή πρώτη μετασεισμική νύχτα σε σκηνές, στα αυτοκίνητα ή και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια δεν λειτούργησαν σε όλη τη χώρα ούτε και σήμερα. Αν και δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση των ζημιών, δεν ανέφερε αριθμούς για τις υλικές ζημιές. Ο δήμαρχος Τιράνων Εριόν Βελίαϊ ανέφερε χθες ότι μόνο στον Δήμο του 500 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Λέκκας: «Δεν υπάρχει εικόνα για την έκταση της καταστροφής»

Εικόνες χάους καταγράφονται την επόμενη μέρα του φονικού σεισμού των 6,4 ρίχτερ στην Αλβανία. Κανένας δεν έχει εικόνα ούτε για το εύρος των καταστροφών, ούτε καν για τον αριθμό των αγνοουμένων -πιθανότατα εγκλωβισμένων στα ερείπια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

«Δεν υπάρχει μηχανισμός για την καταγραφή, δεν έχουμε ακόμη εικόνα για την έκταση της καταστροφής», λέει στο protothema.gr ο κ. Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και προσθέτει: «Στην Αθήνα βρίσκονται σε ετοιμότητα μηχανικοί του ΟΑΣΠ προκειμένου να έρθουν και να βοηθήσουν με την εμπειρία τους στην κατάσταση. Βοηθά βεβαίως και το γεγονός ότι επιχειρούν σωστικά συνεργεία από πολλές χώρες». Ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια, με το χρόνο να κυλά σε βάρος τους, αφού πλέον οι επιχειρήσεις θα είναι με μηδαμινές ελπίδες για διάσωση, αλλά θα είναι για ανάσυρση.

Ο κ. Λέκκας βρίσκεται στην περιοχή του Δυρραχίου, όπου υπάρχουν μεγάλες καταρρεύσεις, ιδιαίτερα δε, στο παραλιακό μέτωπο. Εκεί δεν έχουν γκρεμιστεί μόνο παλιές κατασκευές που είχαν και κακοτεχνίες, αλλά και νεόδμητα κτίρια. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, στη συγκεκριμένη περιοχή υπήρξε συμβολή των σεισμικών κυμάτων, γεγονός που μεγιστοποίησε την ένταση του σεισμού, ενώ παρατηρείται και «ρευστοποίηση» των εδαφών, λόγω της σύστασής τους.

Ωστόσο, η σεισμική συμπεριφορά της περιοχής προξενεί προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα, αφού ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ εκδηλώθηκε από την ίδιο εστιακό χώρο που είχε δώσει τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στις 21 Σεπτεμβρίου. «Είχα έρθει και τότε εδώ», λέει ο κ. Λέκκας, «ακολούθησε μετασεισμική δραστηριότητα που έδειχνε ότι η ενέργεια είχε αποσβεστεί. Η Αλβανία έχει σεισμικότητα, αλλά όχι σαν την Ελλάδα. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται τα ρήγματα στην περιοχή που επλήγη με το τόξο του Ιονίου: Υπάρχει ένα συνονθύλευμα ρηγμάτων, που διακόπτονται όμως, με εγκάρσιες τομές στο ύψος, περίπου της Κόνιτσας. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση».

000_1ML6WT

Σεισμοπαθείς καταγγέλλουν ότι κλέβουν τη βοήθεια

Το κλίμα αλληλεγγύης είναι τεράστιο. Σε όλους τους δήμους συγκεντρώνεται βοήθεια σε τρόφιμα, ρουχισμό, φάρμακα και άλλα ιατρικά υλικά. Οι ξενοδόχοι παραχωρούν τα ξενοδοχεία τους, ενώ κάτοικοι των Τιράνων προσφέρουν καταλύματα για την προσωρινή στέγαση των σεισμόπληκτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έθεσε όλους τους δυνατούς θρησκευτικούς χώρους στο Δυρράχιο στη διάθεση των σεισμόπληκτων, όπως είναι το μοναστήρι του Αγίου Βλάση και ο ορθόδοξος ναός της πόλης.

Όμως η αλληλεγγύη δεν αρκεί για να καλύψει τα προβλήματα. Οι υπηρεσίες αρωγής είναι υποστελεχωμένες, την ώρα που κτήρια έχουν καταστραφεί, ενώ δεν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανικών που θα βεβαιώσει για τα κατοικήσιμα σπίτια.

Στο Στάδιο Niko Dovana, πολλοί καταγγέλλουν ότι γίνεται κατάχρηση στον τρόπο διανομής των τροφίμων στους 3.000 διαμένοντες.

Σε ρεπορτάζ που έπαιξε στο Ora News, ο Leonidha Musaj ζήτησε να γίνει επαλήθευση για το ποιοι πράγματι διαμένουν εκεί, ενώ κατήγγειλε ανθρώπους που πήγαν, πήραν βοήθεια και έφυγαν για τα σπίτια τους.

«Η βοήθεια κλέβεται μαζικά από τους κατοίκους, αλλά και από εκείνους που τη διανέμουν. Υπάρχουν πολυάριθμες εθελοντικές δυνάμεις που συμβάλλουν αλλά δεν υπάρχει σωστή οργάνωση. Επαφίεται στον δήμο του Δυρραχίου να διαχειριστεί την κατάσταση», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις που δείχνουν την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού. Ο δήμαρχος Δυρραχίου παραδέχθηκε ότι «είναι αδύνατο να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις». «Είμαστε πολύ φοβισμένοι, το διαμέρισμα είναι κατεστραμμένο και δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί, έτσι έχουμε έρθει εδώ και θα μείνουμε εδώ γιατί δεν έχουμε πουθενά να πάμε», είπε φιλοξενούμενος στον καταυλισμό

000_1MM2ZW

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έξω από τα σπίτια τους

Η κυβέρνηση της Αλβανίας έχει ζητήσει επείγουσα βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. Όμως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να μείνουν έξω από τις εστίες τους, και μάλιστα σε χειμερινή περίοδο.

Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκτιμήσει τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, όταν η κακοκαιρία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, με δεδομένες και τις ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού.

Ο πρωθυπουργός Ράμα απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους της περιοχής να στεγάσουν σεισμοπαθείς σε όσες από τις μονάδες τους κριθούν κατάλληλες, ενώ μεγάλος αριθμός σεισμοπαθών αναμένεται να φιλοξενηθεί σε σκηνές.

Παράλληλα, τα προβλήματα της οικονομίας αναμένεται να οξυνθούν, καθώς η περιοχή που επλήγη συγκέντρωνε τόσο τον κύριο όγκο του πληθυσμού, όσο και της οικονομικής δραστηριότητας.

068_AA_27112019_1063308

068_AA_27112019_1063319

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/world/article/949943/seismos-stin-alvania-stous-31-oi-nekroi-eikones-haous-tin-epomeni-imera/
Ο Δεκάλογος Της Χειραγώγησης Στην Ελλάδα – (Εξαιρετικό)

Όταν η κοινωνία πείθεται συλλογικά ότι είναι ανόητη, διεφθαρμένη και ανίκανη, οπότε είναι η ίδια ένοχος για τα δεινά που της συμβαίνουν (κακή συνείδηση), τότε εξουδετερώνεται πλήρως – αφού αυτός που νοιώθει ένοχος δεν είναι σε θέση να αγωνισθεί, να πλημμυρίσει τους δρόμους και να επαναστατήσει.

«Δεν είμαστε πλέον ελεύθεροι, ούτε η σκέψη μας είναι – γεγονός που τεκμηριώνεται σήμερα στην Ελλάδα, όπου παρά το ότι βαδίζει με γρήγορα βήματα στα σκουπίδια της ιστορίας, δεν αντιδράει απολύτως κανένας, δεν φαίνεται καμία μελλοντική προοπτική υγιούς εξέγερσης, ενώ οι «μελλοθάνατοι» σιωπούν όπως τα πρόβατα που οδηγούνται πειθήνια στη σφαγή.
Ουσιαστικά λοιπόν προγραμματιζόμαστε, με την έννοια ότι μας μαθαίνουν πώς θα θέλαμε να είμαστε – έτσι ώστε να νομίζουμε ότι εμείς επιλέξαμε ελεύθερα τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε και ενεργούμε ή παραμένουμε παθητικοί«.

Άποψη
Η λέξη «πλύση εγκεφάλου» είναι μία σύγχρονη έκφραση, η οποία αναφέρεται στην ψυχική χειραγώγηση που ασκείται σε ένα ή περισσότερα άτομα, με στόχο να υποκινήσει τον ή τους χειραγωγούμενους να υποταχθούν ασυνείδητα σε προκαθορισμένες απόψεις και ενέργειες – κάτι που δεν θα συνέβαινε ποτέ με τη χρήση βίας.
Περαιτέρω, παρά το ότι μέσω της «πλύσης εγκεφάλου» δεν πλένεται, καθώς επίσης δεν απομακρύνεται τίποτα αλλά, αντίθετα, «λερώνεται» η σκέψη με την προσθήκη ξένων στοιχείων που προγραμματίζουν τον εγκέφαλο εν αγνοία του, πρόκειται πλέον για έναν όρο που δεν μπορεί να αποφευχθεί – υπενθυμίζοντας πως η έρευνα και η χρησιμοποίηση της χειραγώγησης ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας.
Εν τούτοις, τις τελευταίες δεκαετίες βιώνουμε μία κατακόρυφη άνοδο της χρήσης των συνεχώς εξελισσομένων μεθόδων χειραγώγησης – μέσω των οποίων γίνεται πολύ δύσκολο για τους απλούς ανθρώπους να διακρίνουν τα ουσιώδη σύνορα, μεταξύ της μυθοπλασίας και της πραγματικότητας.
Ελάχιστοι είναι μόνο σε θέση να εφαρμόσουν τα ευρήματα της σύγχρονης ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, για να καθοδηγήσουν την αντίληψη και τη συνείδηση μας προς την επιθυμητή από τους εντολείς τους πλαστή πραγματικότητα – κοιτάζοντας τότε από έξω τη «μήτρα» (matrix), στην οποία είμαστε φυλακισμένοι όλοι οι υπόλοιποι.
Η κατανόηση της διαδικασίας και της κατάστασης αυτής μοιάζει ήδη με τον από-προγραμματισμό του εγκεφάλου μας – με την απελευθέρωση του δηλαδή από τις έξωθεν επιρροές, με στόχο να δραπετεύσει από τη φυλακή της χειραγώγησης, από τη «μήτρα» (matrix) δηλαδή, στην οποία έχει τοποθετηθεί.
Στο ξεκίνημα βέβαια της ανθρώπινης ιστορίας, η καθοδήγηση του πλήθους μέσω της φυλάκισης του στο matrix επιτυγχανόταν με τη βοήθεια της βίας – κάτι που έπαψε πλέον να είναι αρκετό, μετά την έναρξη της εποχής του Διαφωτισμού. Ένα επόμενο βήμα συνέβη γύρω στο 1850, όπου ξεκίνησε η πρώτη βιομηχανική επανάσταση – ενώ οι δύο επιστήμονες που έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης χειραγώγησης, ακούσια φυσικά, δεν είναι άλλοι από τους πατέρες της αναλυτικής ψυχολογίας S. Freud και C.G.Junk.

 Από το επιστημονικό έργο του τελευταίου είναι γνωστό το ότι, ο άνθρωπος μπορεί να επηρεασθεί πολύ εύκολα από οπτικά ερεθίσματα – ενώ το συλλογικό ασυνείδητο διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Χωρίς τώρα να επεκταθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, οι δέκα βασικότερες στρατηγικές της χειραγώγησης είναι οι εξής:
.
(1) Η αντιστροφή της προσοχής (παραπλάνηση): Πρόκειται για σκόπιμες ειδήσεις που «πωλούνται» ως οι σημαντικότερες, έχοντας όμως στόχο να κρύψουν τις πραγματικά σημαντικές – όπως στο παράδειγμα της αναθεώρησης του συντάγματος, για να μη δοθεί προσοχή στα νέα μέτρα φτωχοποίησης των Πολιτών, καθώς επίσης στη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής (μέσω των αφελληνισμένων τραπεζών) περιουσίας των Ελλήνων.

(2) Η σκόπιμη δημιουργία προβλημάτων, για τα οποία παρέχονται ταυτόχρονα οι ήδη προετοιμασμένες λύσεις: Για να επιτευχθεί ένας δύσκολος στόχος, προκαλούνται ορισμένες προβληματικές καταστάσεις, αφού διαφορετικά ο πληθυσμός επαναστατεί.
Για παράδειγμα, με σκοπό το ριζικό περιορισμό των κεκτημένων της πλειοψηφίας (μισθοί, κοινωνικό κράτος κλπ.), «παράγει» κανείς μία οικονομική κρίση, ενοχοποιώντας τους Πολίτες για τη δημιουργία της – παρέχοντας ταυτόχρονα «λύσεις», όπως η αύξηση της ποσότητας χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες δεν αφήνουν μεν το σύστημα να καταρρεύσει, αλλά αυξάνουν τη λεηλασία των πολλών που δεν αντιδρούν, επειδή δεν κατανοούν τι ακριβώς συμβαίνει.
Η «λύση» της κρίσης που προκλήθηκε σκόπιμα στην Ελλάδα ήταν κατ’ αναλογία η Τρόικα, μέσω της οποίας ολοκληρώνεται η λεηλασία της – ενώ ακόμη και σήμερα πλήθος εγχώριων ΜΜΕ επιμένουν να χειραγωγούν τους Έλληνες, ισχυριζόμενα πως η ευθύνη της χρεοκοπίας τους είναι δική τους, παρά το ότι αλλεπάλληλες εκθέσεις του ΔΝΤ , οδηγούν στα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα.

(3) Η διαβάθμιση των δυσάρεστων αλλαγών: Η σταδιακή αλλαγή προς το χειρότερο των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, σε σχέση με την άμεση και απότομη – επειδή η μάζα, όταν μία κατάσταση διαρκεί πολύ, τείνει να πέσει στην παγίδα του «όλα θα περάσουν και θα γίνουν καλύτερα».
Παράδειγμα η επιβολή των ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων στην Ελλάδα σταδιακά μετά το 2010, όπου δημιουργούταν η εσφαλμένη εντύπωση στους Πολίτες ότι, οι εκάστοτε κυβερνήσεις τους προστάτευαν καθυστερώντας – ή πως η κρίση θα είχε καταπολεμηθεί, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει αυτές οι καθυστερήσεις, παρά το ότι στην Πορτογαλία τεκμηριώθηκε πως δεν ισχύει. Ως εκ τούτου, δεν δινόταν καμία σημασία στα πραγματικά νούμερα, τα οποία τεκμηριώνουν ακριβώς το αντίθετο

(4) Η αναβολή των επιδιωκόμενων αλλαγών: Πρόκειται για τη μετάθεση στο μέλλον εκείνων των αλλαγών που, εάν υιοθετούταν βραχυπρόθεσμα, θα προκαλούσαν μαζικές αντιδράσεις ή/και θα απορρίπτονταν από το σύνολο του πληθυσμού. Μέσω της αναβολής τους αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αποδοχής τους εκ μέρους των ανθρώπων, επειδή έτσι συνηθίζουν καλύτερα στην ιδέα.
Παράδειγμα, οι μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος ακόμη και σε χώρες πλούσιες όπως η Γερμανία, οι οποίες αναβάλλονται μεν, αλλά τελικά επιβάλλονται (όπως θα συμβεί και στη Γαλλία, με τους εργατικούς νόμους). Επίσης η πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί ήδη σε όλους τους Έλληνες κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη ή στην καλύτερη περίπτωση θα είναι σημαντικά μειωμένη – γεγονός που διευκολύνει φυσικά την πολιτική των δανειστών.

(5) Η ομιλία στις μάζες σαν να πρόκειται για μικρά παιδιά: Όταν απευθύνεται κανείς στους ανθρώπους μιλώντας τους σαν να είναι παιδιά, τότε νοιώθουν ανάλογα ασήμαντοι – οπότε έχει τη δυνατότητα να τους πει ευκολότερα δυσάρεστες αλήθειες. Ισχύει εν προκειμένω το ότι, όσο πιο ψεύτης είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα πείθει – γεγονός που διαπιστώνεται συχνά στην Ελλάδα, όσον αφορά το εκλογικό κοινό και τους πολιτικούς που στέλνει στην εξουσία.

(6) Η έμφαση (επικέντρωση) στα συναισθήματα και όχι στη λογική: Με τη στροφή προς το συναίσθημα εμποδίζεται η κριτική σκέψη, σε βαθμό που δεν μπορεί να φαντασθεί κανείς. Παράδειγμα, η έμφαση στα χείλη του πρωθυπουργού Τσίπρα με την έρπη, αντί στα καταστροφικά αποτελέσματα των δήθεν διαπραγματεύσεων του με τους δανειστές τον Ιούλιο του 2015 – ή στη ρητορική του περί της υιοθέτησης δημοψηφισμάτων, όταν είναι ο μοναδικός στην ιστορία που δεν σεβάστηκε το δημοψήφισμα του 2015.

(7) Η διατήρηση της κοινωνίας σε άγνοια: Προφανώς οι μάζες δεν πρέπει να είναι σε θέση να κατανοούν τις μεθόδους, καθώς επίσης τις τεχνικές ελέγχου που εξασφαλίζουν τη χειραγώγηση τους. Στα πλαίσια αυτά, όλοι όσοι προσπαθούν να τις «ξυπνήσουν» είτε συκοφαντούνται μεθοδικά, είτε διακωμωδούνται, είτε χαρακτηρίζονται ως οπαδοί θεωριών συνομωσίας – έτσι ώστε να μην εισακούγονται ποτέ.

(8) Η χειραγώγηση της σκέψης του λαού, έτσι ώστε να πεισθεί πως είναι μία θλιβερή μετριότητα: Όταν οι άνθρωποι πείθονται ότι, είναι «μοντέρνο» να συμπεριφέρονται ανόητα, χυδαία και ματαιόδοξα, τότε είναι πολύ εύκολη η καθοδήγηση τους.
Παράδειγμα ο τρόπος ομιλίας και οι λέξεις που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην ελληνική κοινωνία και στη Βουλή, οι οποίες μειώνουν δραστικά το πολιτισμικό επίπεδο της χώρας – οπότε δεν σημειώνονται αναταραχές και εξεγέρσεις, παρά τη ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου. Με απλά λόγια, η ευγένεια δεν συμβαδίζει με την παθητική αποδοχή της φτωχοποίησης – οπότε απαιτείται η μείωση του πολιτισμικού επιπέδου, χωρίς την οποία είναι αδύνατον να επιβληθεί.

(9) Μετάλλαξη της αντίστασης σε ένα συναίσθημα κακής συνείδησης: Χωρίς καμία ενέργεια, δεν υπάρχει καμία άμυνα – όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου είναι ανόητο να περιμένει κανείς κάτι καλύτερο, αφού δεν ενεργεί οπότε δεν αμύνεται. Όταν η κοινωνία τώρα πείθεται συλλογικά ότι είναι ανόητη, διεφθαρμένη και ανίκανη, οπότε είναι η ίδια ένοχος για τα δεινά που της συμβαίνουν (κακή συνείδηση), τότε εξουδετερώνεται πλήρως – αφού αυτός που νοιώθει ένοχος δεν είναι σε θέση να αγωνισθεί, να εξεγερθεί και να επαναστατήσει.

(10) Η γνώση των ανθρώπων καλύτερα από τους ίδιους: Τις τελευταίες δεκαετίες οι γνώσεις στη Νευρολογία (έρευνα του εγκεφάλου), στην Κοινωνιολογία και στην Ψυχολογία έχουν αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό – οπότε η απόσταση που χωρίζει τα πολύ υψηλά εισοδηματικά στρώματα από τη μάζα είναι πια τεράστια. Ως εκ τούτου, ακόμη και η μεσαία τάξη έχει μείνει πολύ πίσω διανοητικά – οπότε είναι σημαντικά ευκολότερη η χειραγώγηση, ο έλεγχος και επομένως η «ληστεία» της.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι, η πρώτη προτεραιότητα όλων όσων θέλουν να αποφύγουν την «πλύση εγκεφάλου» που τους ασκείται καθημερινά, είναι η προσεκτική επιλογή των ΜΜΕ, από τα οποία ενημερώνονται – κάτι που όμως απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή, αφού πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε μέσο αντιλαμβανόμαστε πως υποστηρίζει κάποιο πολιτικό κόμμα ή κάποια οικονομικά συμφέροντα, πρέπει να αποφεύγεται με κάθε τρόπο – αφού κάθε άλλο παρά ενημερώνει αντικειμενικά, ενώ δεν είναι τόσο απλό να το διακρίνουμε.

ΠΗΓΗ:http://www.ksipnistere.com/2019/09/blog-post_158.html?m=1
H Tεχνητή Νοημοσύνη καταργεί Γενικούς Γραμματείς και Υπουργούς ενώ λύνει το Ασφαλιστικό σε δευτερόλεπτα

Εκτός κι αν το deep learning των εγκεφάλων του Αυτιά, του Βρούτση και του Κατρούγκαλου είναι πιο προηγμένα

Καλώς ήλθες στον υπέροχο νέο κόσμο. Το καλώς ήλθες όσο αφορά την Ελλάδα είναι βέβαια σχετικό.

Η Ελλάδα πολύ σύντομα θα είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που θα παραμένει ανέγγιχτη από το χρόνο, δεν θα συγ-χρονίζεται με τίποτα με τα υπόλοιπα κράτη.

Από τον Ian Ford

Αυτή η χρονο-καθυστέρηση κάνει τους Ελληνες χρονο-καθυστερημένους τεχνολογικά, άρα και “καθυστερημένους” κυριολεκτικά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα Ελληνόπουλα πλέον πατώνουν σε όλους τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Πάρτε για παράδειγμα το Ασφαλιστικό.

Με τη  Τεχνητή Νοημοσύνη η λύση του Ασφαλιστικού με φόντο ένα σύγχρονο τεχνολογικά κράτος θα είναι υπόθεση λεπτών για να μην πούμε δευτερολέπτων.

Κι αυτό γιατί δεν είναι παρά μαθηματικές πράξεις.

Εκτός κι αν δεχθούμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αισθάνεται δέος και πέφτει γονυπετής μπροστά στους εγκεφάλους του Κατρούγκαλου, του Βρούτση και του Αυτιά.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν εύκολα και χαλαρά να καταργηθούν όλες οι θέσεις των γραφειοκρατών σε ένα update τεχνολογικά κράτος. Εύκολα θα πάνε για βρούβες Γραμματείς και Φαρισαίοι. Ακόμη και υπουργοί θα είναι αχρείαστοι.

Με την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί μια μεγάλη εταιρία να αντικαταστήσει το κράτος σε θέματα ασφάλισης και συνταξιοδότησης και πάει λέγοντας.

Εάν στη Τεχνητή Νοημοσύνη προσθέσουμε και τα δίκτυα 5G αντιλαμβάνεστε πόσο εκτός τόπου και χρόνου είναι να ζει κανείς σε ένα “καθυστερημένο” κράτος όπως το ελληνικό.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και το 5G θα αλλάξουν φυσικά και τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων σε όλο το κόσμο-εκτός από την Ελλάδα.

Εδώ θα ψαχνόμαστε αενάως με το άσυλο και το Πολυτεχνείο.

«Τεχνητή νοημοσύνη είναι ο κλάδος της Επιστήμης Υπολογιστών, που ασχολείται με την σχεδίαση και υλοποίηση προγραμμάτων ικανών να μιμηθούν τις ανθρώπινες γνωστικές ικανότητες, εμφανίζοντας χαρακτηριστικά που αποδίδονται συνήθως σε ανθρώπινη συμπεριφορά, όπως η επίλυση προβλημάτων, η μάθηση, η κατανόηση, η εξαγωγή συμπερασμάτων κτλ.»

Ένα πρωτοποριακό παρακλάδι της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η επονομαζόμενη Μηχανική Μάθηση, η ικανότητα δηλαδή των υπολογιστών να αντλήσουν γνώση χωρίς να έχουν σαφείς οδηγίες, μαθαίνοντας έτσι μέσω των αλγορίθμων και των δεδομένων που τους παρέχονται από το χρήστη.

Προσπαθούν δηλαδή, να κάνουν προβλέψεις και να εξάγουν συμπεράσματα με βάση όσα έχουν μάθει από τα δεδομένα που έχουν στα “χέρια” τους.

Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα Μηχανικής Μάθησης στην καθημερινότητα μας, όπως οι χάρτες, οι προσωποποιημένες διαφημίσεις, τα φίλτρα στα email που ξεχωρίζουν το περιεχόμενο, ακόμα και τα αποτελέσματα που προτείνει η μηχανή αναζήτησης πριν εσείς ακόμα δακτυλογραφήσετε ολόκληρη την φράση!

Η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρούν καθημερινά με γοργά βήματα και σαν αποτέλεσμα αυτού του μεγάλου βαθμού προόδου, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθεί σε σημείο που θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία, με αποτέλεσμα να έχει έλεγχο πάνω μας, αντί για το ανάποδο.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδική πάνω στο θέμα. Ούτως ή άλλως μιλάμε για έναν επιστημονικό τομέα που πρόσφατα ξεκίνησε τα πρώτα του σημαντικά βήματα.

Αναμφίβολα όμως ένας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτή την ανησυχία του γενικού κοινού, είναι η εσκεμμένη ή μη παραπληροφόρηση, από διάφορα μέσα.

Ένα εύκολο παράδειγμα είναι τα (συχνά υπερβολικά) σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας, που διαδραματίζονται σε ένα δυστοπικό μέλλον, με το ανθρώπινο είδος να εξαρτάται πλήρως ή να είναι υποδουλωμένο από τις μηχανές. Δυστυχώς όμως, η χρήση ανθρωπίνων εννοιών για την περιγραφή τεχνικών λειτουργιών, μπορεί από την μία πλευρά να είναι κάτι αναπόφευκτο, από την άλλη όμως είναι άστοχο και προκαλεί παράλληλα και αρκετή σύγχυση στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα όλα είναι κώδικας και γνώση, προγράμματα φτιαγμένα από ανθρώπους που καθορίζουν το πώς θα μάθει η μηχανή.

Η εις βάθος μάθηση (deep learning) που ίσως έχετε ακούσει, χρησιμοποιεί νευρωνικά δίκτυα, δηλαδή αλγόριθμους που μιμούνται τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, και τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι εντυπωσιακά.

Έτσι τα συστήματα Α.Ι. μαθαίνουν πράγματα μόνα τους και προσαρμόζονται κατάλληλα. Για να γίνει αυτό βέβαια, χρειάζονται πάρα πολλά δεδομένα και αρκετός χρόνος ώστε να εκπαιδευτεί ένα τέτοιο δίκτυο και να μπορεί να βρίσκει πρότυπα (patterns) στα δεδομένα που θα του δοθούν, ώστε να κάνει προβλέψεις. Φυσικά, όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο από μαθηματικές πράξεις, οι οποίες -μιας και μιλάμε για υπολογιστές- εκτελούνται με εξωφρενικές για τα ανθρώπινα πρότυπα ταχύτητες.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι τέτοια συστήματα δεν έχουν αντίληψη. Δεν έχουν συναισθήματα, κίνητρα και δουλεύουν με βάση όσα έχουν μάθει. Έχουν την δυνατότητα να επεξεργαστούν τεράστιο όγκο πληροφοριών και να προσφέρουν την βέλτιστη λύση σε δεδομένο χρόνο, κάτι που ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να κάνει τόσο αποδοτικά. Γι’ αυτό και πολλές φορές τα αποτελέσματα που δίνουν φαίνονται σοκαριστικά.

Η τεχνητή νοημοσύνη -όπως και η τεχνολογία- δεν είναι από μόνη της ούτε καλή, ούτε κακή, αλλά ως επί το πλείστον μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λάθος άτομα για λάθος σκοπούς. Δεν θα αποκτήσουν οι υπολογιστές μας συνείδηση, ούτε έχουν διάθεση να βλάψουν την ανθρωπότητα. Το πρόβλημα υπάρχει όταν οι στόχοι ενός συστήματος Α.Ι. παρεκκλίνουν από αυτούς που θεωρούνται σωστοί και δίκαιοι από το γενικό σύνολο των ανθρώπων. Τι θα γίνει αν χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που μας προσφέρουν για να βλάψουμε τους εαυτούς μας;

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι προσωποποιημένες διαφημίσεις στο ίντερνετ, που καθορίζονται βάση των προτιμήσεων μας. Σκεφτείτε πόσο εύκολα κάποιος μπορεί να χειραγωγήσει ένα κοινό με συγκεκριμένες προτιμήσεις, παρουσιάζοντας στοχευμένα ερεθίσματα με σκοπό να προσανατολίσει τη γνώμη του. Πως μία μεγάλη εταιρεία, έχοντας μονοπώλιο, μπορεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης να επηρεάσει τις αποφάσεις της κοινής γνώμης εύκολα και γρήγορα.

Μια ανησυχία που εκφράζουν βαρυσήμαντες προσωπικότητες του τεχνολογικού χώρου, όπως ο Elon Musk είναι η παντελής έλλειψη νομοθεσίας.
Οι εξελίξεις πάνω σε αυτό το κομμάτι της επιστήμης, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, αφού η τεχνητή νοημοσύνη έχει πλέον εφαρμογή στα πάντα, και παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο, καθορισμός ευθυνών και όριο στην χρήση αυτής της τεχνολογίας.
Είναι ευθύνη των ανθρώπων να εισάγουν την ηθική σε αυτά τα συστήματα, να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω από όλα την ιδιωτικότητά μας.

Η τεχνητή νοημοσύνη λοιπόν δεν είναι κάτι που πρέπει να μας φοβίζει σαν έννοια. Βρίσκεται ήδη στις ζωές μας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Το μόνο που μένει είναι η θέσπιση κατάλληλης νομοθεσίας από ειδικούς, ώστε η χρήση της να γίνεται δίκαια και με σεβασμό στον άνθρωπο. Ίσως αυτό να μην ακούγεται επείγον στην αρχή, τα πράγματα όμως αλλάζουν όταν ένα σύστημα Α.Ι. φτάσει σε σημείο να παίρνει αποφάσεις για την πορεία του αεροπλάνου με το οποίο ταξιδεύετε. Φανταστείτε έναν κόσμο με αυτοματισμούς που εκτελούν επικίνδυνες εργασίες, που αναγνωρίζουν εικόνες και αντικείμενα καλύτερα από τον άνθρωπο, που κάνουν προβλέψεις για την οικονομία, τον καιρό, ρομπότ που βοηθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις και αξιολογούν την κατάσταση του ασθενή σε πραγματικό χρόνο με μεγάλη ακρίβεια. Τα περισσότερα από τα παραπάνω συμβαίνουν ήδη σε κάποιο βαθμό, πιο σύντομα από ότι είχε προβλεφθεί.

Τα επιστημονικά επιτεύγματα πηγαίνουν την ανθρωπότητα ένα βήματα μπροστά. Είναι σίγουρο ότι στην εποχή μας η πρόοδος και οι εξελίξεις δεν θα σταματήσουν. Τα οφέλη της τεχνολογίας είναι πάρα πολλά, και αντί να καλλιεργείται φόβος, αξίζει να σκεφτούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε λογικά την τεράστια δύναμή της για να βελτιώσουμε περισσότερο τον κόσμο μας. Συνεπώς, θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η δίκαιη διαχείριση της, έχοντας σαν σκοπό την διευκόλυνση των ανθρώπων και το γενικότερο καλό. Μπορεί τα αυτοκίνητα να μην είναι ακόμα ιπτάμενα, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να τα κάνουμε να “βλέπουν”. Όπως και να έχει, δεν νομίζω ότι θα δούμε AI overlords σύντομα!

O Nέος Κόσμος του 5G

Οι διαδικτυακές υποδομές 5G αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις, να ενισχύσουν την ανάπτυξη και να φέρουν πρόσθετο πλούτο τα επόμενα χρόνια. «Πρωταθλητές» αυτών των δικτύων είναι οι Κινέζοι, και συγκεκριμένα ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού (και όχι μόνο) εξοπλισμού Huawei που το 2019 ξεπέρασε σε πωλήσεις κινητών τηλεφώνων την αμερικανική Apple και απειλεί με αξιώσεις για την πρωτιά τη νοτιοκορεατική Samsung, παρότι τέθηκε σε «μαύρη λίστα» από τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι νέα έκθεση της GSMA (Global System for Mobile Communications) εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους, ενώ εκτιμάται ότι η τεχνολογία 5G μπορεί να εισφέρει στο παγκόσμιο ΑΕΠ πρόσθετη αξία 2,2 τρισ. δολαρίων (2 δισεκ. ευρώ) τα επόμενα 15 χρόνια.

Οι επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, παγκοσμίως, επενδύουν σήμερα περίπου 160 δισ. δολάρια (146 δισεκ. ευρώ) ετησίως για την επέκταση και την αναβάθμιση των δικτύων τους

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο του σινοαμερικανικού εμπορικού πολέμου, οι προσπάθειες επέκτασης της Huawei γνωρίζουν εμπόδια σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, και ο πρόεδρος Τραμπ προσωπικά, επικαλούνται πρωτίστως ζητήματα εθνικής ασφάλειας προκειμένου οι Ευρωπαίοι να αποφύγουν να επιλέξουν κινεζικές λύσεις στα νέα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.

Ενδεικτικό ήταν το μήνυμα του Kινέζου Προέδρου προς πάσα κατεύθυνση στο Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι αφοσιωμένη στο οικονομικό της άνοιγμα που προσφέρει ευκαιρίες σε όλες τις χώρες και ενισχύει τη διεθνή οικονομία».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Οκτωβρίου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για το ευαίσθητο, όπως το χαρακτήρισε, ζήτημα της ανάπτυξης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς στη χώρα μας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια.

Ο αμερικανός πρέσβης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Μάιο σχετικά με την ανάγκη τα δίκτυα 5ης γενιάς «να διέπονται από τις αρχές ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού και διαφάνειας, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ 30 χωρών, της Ελλάδας και των ΗΠΑ».

Ιδιαίτερη σημασία όμως έδωσε ο κ. Πάιατ στον εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί κατά την ανάπτυξη του δικτύου επόμενης γενιάς.

Παρατήρησε μάλιστα με νόημα ότι «κατά την ομιλία του στην Αθήνα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ρίσκο της εμπλοκής της Κίνας στην ανάπτυξη του ευαίσθητου θέματος των 5G δικτύων στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έθεσε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της στην ανάπτυξη και την κατασκευή των δικτύων 5G στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο κ. Μάας επισήμανε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ότι η Huawei εξαρτάται από το κινεζικό κράτος, και συνεπώς είναι υποχρεωμένη να τηρεί την κινεζική νομοθεσία για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι διαβιβάζει πληροφορίες στις αρχές του Πεκίνου.

ΠΗΓΗ:https://kourdistoportocali.com/news-desk/h-techniti-noimosyni-katargei-genikoys-grammateis-kai-ypoyrgoys-eno-lynei-to-asfalistiko-se-deyterolepta/
Ανάλυση-βόμβα από τον καθηγητή Βρακασέλη, εξηγεί γιατί (και) η ΝΔ οδηγεί τη χώρα στην απόλυτη φτωχοποίηση

Είναι καιρός που η εποχή είναι κατάλληλη για την εφαρμογή κεϋνσιανής πολιτικής μέσω της τόνωσης της ζήτησης, όπως ισχυρίζονται αρκετοί πολιτικοί και ενδεχομένως αυτή κρύβεται πίσω από τη προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση για το ποσοστό του εισοδήματος που θα κτίσει το αφορολόγητο;

Είναι ισχυρή και στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα η άποψη ότι η οικονομία της χώρας είναι σαν το ελατήριο, το οποίο έχει συμπιεστεί, και με κάποιο τρόπο «μαγικό» θα εκτιναχθεί προς τα πάνω;

Γράφει ο Νίκος Βαρσακέλης [Καθηγητής Βιομηχανικής Πολιτικής Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης]

Για να είναι εφαρμόσιμες οι δύο παραπάνω απόψεις – προτάσεις πρέπει να ισχύει μια βασική προϋπόθεση. Να υπάρχει αργούσα παραγωγική δυναμικότητα στον παραγωγικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες, να λειτουργούν σε χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με την πλήρη δυναμικότητα, πχ μια ραπτομηχανή μπορεί να δουλεύει 24 ώρες το 24ώρο (παραγωγική δυναμικότητα) εργάζεται όμως μόνο 8 ώρες, δουλεύει, δηλαδή, στο 1/3 της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Εάν στην οικονομία υπάρχει πρόβλημα ελλιπούς ζήτησης, σε σχέση με την παραγωγή, τότε οι επιχειρήσεις αντιδρούν με μείωση της παραγωγής και λειτουργούν με αργούσα παραγωγική δυναμικότητα.

Επομένως, στην περίπτωση εφαρμογής της κεϋνσιανής πολιτικής τόνωσης της ζήτησης ή του ελατηρίου, η αυξημένη ζήτηση θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης των παραγωγικών πόρων των επιχειρήσεων, και ειδικά της εργασίας, με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας και μέσο-μακροπρόθεσμα σε αύξηση των εισοδημάτων.

Ισχύει όμως στη περίπτωση της σημερινής Ελλάδας αυτή η βασική προϋπόθεση;

Υπάρχει στην χώρα αργούσα παραγωγική δυναμικότητα τέτοια που θα οδηγήσει σε εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας;

Η απάντηση είναι όχι. Ας το εξηγήσουμε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος Penn World Table, που συλλέγει, επεξεργάζεται και δημοσιεύει δεδομένα από όλες τις χώρες, η Ελλάδα έχει υποστεί μια σημαντική καταστροφή φυσικού κεφαλαίου (πχ μηχανήματα) κατά την περίοδο 2010-2017, τελευταία επεξεργασμένα στοιχεία, όπως φαίνεται στον πίνακα 1.

Ειδικότερα, κατά την συγκεκριμένη περίοδο το κεφάλαιο της οικονομίας μειώθηκε κατά 87 δισεκατομμύρια δολάρια σε σταθερές τιμές 2011. Αυτό σημαίνει ότι η ραπτομηχανή, που αναφέραμε παραπάνω, όχι μόνο δεν υπολειτουργεί, αλλά έχει πλέον καταστραφεί καθώς έκλεισε το εργοστάσιο ή έχει μεταφερθεί σε άλλη χώρα μαζί με την παραγωγική μονάδα.

Και φυσικά το κατά κεφαλήν κεφάλαιο της ελληνικής οικονομίας μειώθηκε από 153 περίπου χιλιάδες σε 149 χιλιάδες δολάρια (με ταυτόχρονη μείωση του πληθυσμού κατά την επισκοπούμενη περίοδο).

Εάν δε λάβουμε υπόψη μας ότι οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας δεν άλλαξαν ριζικά κατά το 2018 και το 2019 για να έχουμε ανάκαμψη των θετικών επενδύσεων, το κεφάλαιο της οικονομίας πρέπει να μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Κατά συνέπεια, η καταστροφή του κεφαλαίου πρέπει να ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια.

Όπως διδάσκει η θεωρία της οικονομικής μεγέθυνσης, η μείωση του κεφαλαίου μιας οικονομίας, και του αντίστοιχου κατά κεφαλήν, οδηγεί σε μείωση του εισοδήματος και του κατά κεφαλήν της οικονομίας. Έτσι συνέβη και στην Ελλάδα την περίοδο 2010-2018. Η μείωση του κεφαλαίου της ελληνικής οικονομίας εξηγεί κατά ένα σημαντικό ποσοστό την συντριπτική μείωση του ακαθάριστου εθνικού και του αντίστοιχου κατά κεφαλήν εισοδήματος της χώρας.

Και όχι μόνο. Όπως επίσης τονίζει η οικονομική θεωρία, δύο χώρες θα συγκλίνουν όταν το κατά κεφαλήν κεφάλαιο της μιας χώρας γίνεται ίσο με της άλλης. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρχει απόκλιση.

Στον πίνακα 1 παρουσιάζεται η μεταβολή του φυσικού κεφαλαίου ορισμένων χωρών: Αυστρία και Βέλγιο, περίπου του ίδιου μεγέθους με την Ελλάδα αλλά πλουσιότερες, Ισπανία, μεγαλύτερη αλλά ξεκίνησε οικονομικά όπως η Ελλάδα, και τέλος η Βουλγαρία, η οποία μετά την κατάρρευση του σοσιαλισμού ξεκίνησε την πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλες τις παραπάνω χώρες της ΕΕ το κεφάλαιο της οικονομίας αυξήθηκε, όπως και το κατά κεφαλήν.

Αυτό σημαίνει ότι αφενός η χωρά μας έχει αποκλίνει από τις πλουσιότερες χώρες, ενώ η Βουλγαρία έχει κάνει σημαντικά βήματα σύγκλισης, κατά την επισκοπούμενη περίοδο, καθώς το κεφάλαιο της οικονομίας της αυξήθηκε κατά 73 δισεκατομμύρια και το κατά κεφαλήν κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 31% περίπου, γεγονός που δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Βουλγαρίας έχει επιταχυνθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Τα δεδομένα λοιπόν δείχνουν ότι για να μπορέσει η χώρα να επανέλθει στο επίπεδο συνολικού και κατά κεφαλήν ΑΕΠ της προηγουμένης δεκαετίας πρέπει πρωτίστως να αναπληρωθεί το κατεστραμμένο κεφάλαιο.

Απαιτείται λοιπόν καθαρός σχηματισμός κεφαλαίου, δηλαδή, δημιουργία νέου κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν, επιπλέον, επιθυμούμε να επαναπατρισθούν οι μεταναστεύσαντες νέοι και μεγαλύτεροι, 500 χιλιάδες άτομα, τότε το αναγκαίο νέο κεφάλαιο είναι ακόμη υψηλότερο.

Το επόμενο ερώτημα που τίθεται είναι πως θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι καθαρές επενδύσεις για την δημιουργία του νέου κεφαλαίου.

Η οικονομική επιστήμη απαντά ξεκάθαρα: «Ένας τρόπος υπάρχει: Μόνο από τις αποταμιεύσεις. Εθνική (ιδιωτική και δημόσια) και διεθνής (οι αποταμιεύσεις άλλων χωρών)».

Οι αποταμιεύσεις των πολιτών των ξένων χωρών χρηματοδοτούν τις επενδύσεις στην χώρα μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων, δηλαδή τις επενδύσεις που κάνουν ξένες εταιρείες στην χώρα μας. Για παράδειγμα, η επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά χρηματοδοτήθηκε από τις αποταμιεύσεις των πολιτών της Κίνας.

Η σχεδιαζόμενη επένδυση της Pfizer στην Θεσσαλονίκη θα χρηματοδοτηθεί από τις αποταμιεύσεις των πολιτών των ΗΠΑ.

Όπως αντιλαμβάνεται ο προσεκτικός αναγνώστης, δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί το έλλειμμα κεφαλαίου της χώρας, που ξεπερνά τα 90 δισεκατομμύρια, από τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αυτές αναμένεται να καλύψουν ένα μικρό μέρος, όπως συμβαίνει και σε κάθε χώρα. Ο μεγάλος όγκος του δημιουργούμενου κεφαλαίου θα πρέπει να καλυφθεί από την εθνική αποταμίευση. Κυρίως από την ιδιωτική. Και έτσι ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η καθαρή αποταμίευση ήταν αρνητική κατά -50,388 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2005-2009 και συνολικά ήταν αρνητική κατά -190 δισεκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο 2005-2017. Η καθαρή αποταμίευση υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ καθαρού διαθέσιμου εθνικού εισοδήματος (δηλαδή χωρίς τις αποσβέσεις ) και της τελικής κατανάλωσης.

Η καθαρή αποταμίευση είναι ο χρηματοδότης των νέων επενδύσεων. Είναι εμφανές ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο πρόβλημα της περιόδου 2010-2017, αλλά ξεκίνησε από το 2005 όταν πλέον η καθαρή αποταμίευση κατέστη αρνητική. Αυτό σημαίνει ότι από το 2005 το καθαρό εθνικό εισόδημα είναι μικρότερο από την τελική κατανάλωση. Πως γίνεται αυτό; Δανεισμός. Από το 2005 έως το 2009, οι πολίτες των ξένων χωρών χρηματοδότησαν την όποια αύξηση του κεφαλαίου με τις αποταμιεύσεις τους.

Μετά την χρεοκοπία της χώρας το 2010, οι ξένοι πολίτες έπαψαν να χρηματοδοτούν με τις αποταμιεύσεις τους την δημιουργία κεφαλαίου στην Ελλάδα οδηγώντας σε συρρίκνωση το κεφάλαιο της χώρας, όπως είδαμε παραπάνω.

Στον πίνακα 2 παρουσιάζεται η πορεία της ακαθάριστης και καθαρής αποταμίευσης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος από το 1995 μέχρι το 2017. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Από το 1995 η καθαρή και η ακαθάριστη αποταμίευση ακολουθούν πτωτική πορεία.

Με βάση λοιπόν τα δεδομένα, η Ελλάδα δεν διαθέτει τους αναγκαίους αποταμιευτικούς πόρους προκειμένου να δημιουργηθεί το αναγκαίο κεφάλαιο για την οικονομική ανάπτυξη.

Συνεπώς το αναπτυξιακό πρόβλημα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση είναι δισεπίλυτο. Η πολιτική της χώρας θα πρέπει άμεσα να στοχεύσει στην αύξηση της αποταμίευσης. Η πολιτική για το «κτίσιμο» του αφορολογήτου κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση διότι ωθεί τους πολίτες σε αύξηση της κατανάλωσης και σε μείωση της αποταμίευσης.

Επιπλέον, η συνεχής αύξηση της φορολογίας, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει οδηγήσει τους πολίτες σε όλο και μεγαλύτερη μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος περιορίζοντας την αποταμίευση.

Η δε φορολογία (αποτελεί την δημόσια αποταμίευση) καλύπτει λειτουργικές δαπάνες και όχι επενδύσεις. Αυτό είναι εμφανές από το μέγεθος του τακτικού προϋπολογισμού και το αντίστοιχο του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, προηγούμενοι υπουργοί κάλυψαν λειτουργικές δαπάνες μέσω του ΠΔΕ «βαφτίζοντας το κρέας ψαρί».

Συμπερασματικά μπορούμε να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή θέση ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της.

Η δυσχέρεια οφείλεται στην αρνητική αποταμίευση η οποία οδηγεί σε σημαντική έλλειψη χρηματικών πόρων για επενδύσεις και αύξηση του κεφαλαίου.

Και χωρίς κεφάλαιο δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Τότε τι κάνουμε;

Πρώτον, κατάργηση των πολιτικών που οδηγούν σε μείωση της αποταμίευσης ώστε να αντιστραφεί η τάση και παροχή κινήτρων για αύξηση της αποταμίευσης.

Δεύτερον, παροχή κινήτρων ώστε ένα μέρος της αποταμίευσης των παλαιότερων χρόνων που βρίσκεται στο εξωτερικό να επανέλθει στην χώρα.

Σε αντίθετη περίπτωση με τον ρυθμό που δημιουργείται κεφάλαιο στις γειτονικές χώρες και καταστρέφεται στην χώρα μας δεν θα αργήσει η ώρα που η Ελλάδα θα είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ.

ΠΗΓΗ:https://kourdistoportocali.com/read-this/analysi-vomva-apo-ton-kathigiti-vrakaseli-exigei-giati-kai-i-politiki-tis-nd-odigei-ti-chora-stin-apolyti-ftochopoiisi/
Την παρουσιάζουν ως «καλύτερη διαφήμιση όλων των εποχών» – Θα προβληθεί παντού – Θα την δει το παιδί σας;

Δεν αργεί τίποτα, όλα συμβαίνουν τώρα…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΙΜΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

«Συγκίνηση» έχει προκαλέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η νέα διαφήμιση για το reanult Clio!

Γιατί έχει προκαλέσει συγκίνηση;

Σκιαγραφεί μια… λεσβιακή ιστορία αγάπης, με κάποιους να την αποκαλούν την καλύτερη όλων των εποχών. Έτσι σχολιάζουν την διαφήμιση μέσα ενημέρωσης σε Ελλάδα και κόσμο.

Αυτό που είδαμε εμείς είναι ένα βίντεο διάρκειας 2 λεπτών, που καλύπτει μια περίοδο τριών δεκαετιών, με τις δύο γυναίκες να γνωρίζονται σαν παιδιά, στο σχολείο!!!!!!!!!!!

Μετά ερωτεύονται η μία την άλλη, φιλιούνται παθιασμένα και έχουν μάλιστα και παιδί από τον γάμο που κάνει η μία με έναν άντρα.

«Συγκινητική» λοιπόν η ιστορία ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων, που γνωρίζονται στο σχολείο, με παιδί στο τέλος, με κάποιους να αποκαλούν την διαφήμιση, την καλύτερη όλων των εποχών.

«Η νέα διαφήμιση Renault Clio μπορεί να είναι και η καλύτερη διαφήμιση που έγινε ποτέ», γράφτηκε στα social media.

Στην τελευταία σκηνή, οι δύο γυναίκες οδηγούν μαζί με την κόρη τους στο πίσω κάθισμα, ένα πορτοκαλί σκούρο Renault, την πιο πρόσφατη γενιά του αυτοκινήτου, στο σπίτι των γονέων της Τζέμα, όπου τους υποδέχονται με αγκαλιές και φιλιά.

Το βίντεο ολοκληρώνεται με την φράση: «Το ολοκαίνουριο Renault Clio: 30 χρόνια στην παραγωγή».

Τα σχόλια δικά σας!

el.gr

ΠΗΓΗ:https://katohika.gr/diethni/tin-parousiazoun-os-kalyteri-diafimisi-olon-ton-epochon-tha-provlithei-pantou-tha-tin-dei-to-paidi-sas/
Στα άδυτα του Facebook στο Μοσχάτο

Στα άδυτα του Facebook στο Μοσχάτο

Διαχειριστές περιεχομένου του Facebook που εργάζονται στο Βερολίνο. Αντίστοιχο τμήμα, μόνο για τον έλεγχο των διαφημίσεων, λειτουργεί στην Αθήνα.
Διαχειριστές περιεχομένου του Facebook που εργάζονται στο Βερολίνο. Αντίστοιχο τμήμα, μόνο για τον έλεγχο των διαφημίσεων, λειτουργεί στην Αθήνα Στο Μοσχάτο.

Efi Efraimidou : ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ …ΠΩΣ ΤΟ MATRIX ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΦΙΛ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΔΕΝ “ΠΕΦΤΟΥΝ” ΠΟΤΕ ΟΣΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΡΙΞΕΙΣ;;;
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
…ΟΙ ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ … ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ MATRIX ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΠΑΡΩΝ … ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΙΣ ΤΟ ΑΔΙΚΟ … ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΞΕΙΣ … ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΣΕΙ…. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΩΣ ΔΟΥΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ….

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Επί μήνες ο Τάσος έκανε μια δουλειά στο Μοσχάτο για την οποία απαγορευόταν να μιλήσει. Αποφάσιζε τι έπρεπε να διαγραφεί ως ακατάλληλο από το Facebook. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που μεσολαβούσαν μέχρι να εμφανιστεί η επόμενη ανάρτηση στην οθόνη του ένιωθε ένα σφίξιμο. Αν είχε και την παραμικρή αμφιβολία για την κρίση του θα έπρεπε να συμβουλευθεί πρώτα ένα ηλεκτρονικό εγχειρίδιο «με τα χειρότερα παραδείγματα του κόσμου». Εκεί θα έβλεπε εικόνες σκληρής πορνογραφίας, ακόμη και βασανισμού ζώων. «Δεν έχω ξεχάσει τη φωτογραφία με δύο σκυλάκια που τα είχαν κρεμασμένα από τα μπροστινά τους πόδια», λέει. Δεν του ήταν, όμως, πάντοτε ξεκάθαρο πού χαράσσονται τα όρια. Πότε απομακρύνει ανάρμοστο υλικό και πού ξεκινάει η λογοκρισία.

«Οι κανόνες που μας είχε θέσει το Facebook ήταν θολοί και οι διατυπώσεις τους πρόχειρες. Συχνά δεν ξέραμε αν παίρναμε τις σωστές αποφάσεις», λέει.

Ο Τάσος ήταν ένας από τους εκατοντάδες υπαλλήλους της εταιρείας Teleperformance που εργάζονται στην Αθήνα ως content moderators για λογαριασμό του Facebook. Είναι διαχειριστές περιεχομένου που αποφασίζουν τι είναι ακατάλληλο ή παραπλανητικό και πρέπει να διαγραφεί από το μέσο κοινωνικής δικτύωσηςΕστιάζουν μόνο στις διαφημίσεις που δημοσιεύονται στο Facebook και όχι στις προσωπικές αναρτήσεις κάθε χρήστη όπως κάνουν άλλοι «ψηφιακοί καθαριστές» σε άλλα μέρη του κόσμου. Στην εκπαίδευσή του ο Τάσος είχε ενημερωθεί ότι, πέρα από την Ελλάδα, τουλάχιστον άλλα δύο αντίστοιχα τμήματα Business Integrity του Facebook λειτουργούν διεθνώς, ένα στην Πορτογαλία και ένα στη Μαλαισία.

Στη φωτογραφία φαίνονται διαχειριστές περιεχομένου στα γραφεία εταιρείας που συνεργάζεται με το Facebook στη Γερμανία. Στην Ελλάδα λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Με περίπου 1,59 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες την ημέρα, το Facebook έχει γίνει παγκοσμίως ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία διαφήμισηςενημέρωσης και αυτοπροβολής, θέτοντας δικούς του όρους και κανόνες στον δημόσιο λόγο. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο το ποιοι και πώς εφαρμόζουν την πολιτική διαγραφής περιεχομένου. Έπειτα από πολύμηνη έρευνα η «Κ» σπάει αυτό το τείχος της σιωπής στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά παρουσιάζει τον τρόπο εργασίας των διαχειριστών περιεχομένου του Facebook, όχι στα γραφεία κάποιου υπεργολάβου στο Βερολίνο ή στο Δουβλίνο, αλλά στη δική μας γειτονιά, σε ένα πολυώροφο κτίριο της οδού Πειραιώς.

To Facebook προτιμάει να μη μιλάει αναλυτικά για αυτούς. «Εχουμε χιλιάδες ανθρώπους που καλύπτουν πολλές γλώσσες (και ελληνικά) οι οποίοι εργάζονται σε όλο τον κόσμο 24 ώρες το 24ωρο», είχε απαντήσει σε email του στις 28/6/2017 ο Jan Sciegienny, υπεύθυνος εταιρικής επικοινωνίας του Facebook, αρνούμενος αίτημα της «Κ» για συνεντεύξεις. Ακολούθησε η απόρριψη άλλων τριών αντίστοιχων αιτημάτων στις 3/11/2017, 27/3/2018 και 26/6/2019 – το τελευταίο αφορούσε επίσκεψη στην Teleperformance.

Η συνεργασία με την Ελλάδα

Τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2018 είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα η συνεργασία του Facebook με την Teleperformance, μια πολυεθνική με χιλιάδες εργαζομένους στην Αθήνα, που παρέχει για λογαριασμό άλλων εταιρειών τεχνική υποστήριξη και τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών.

«Εργαζόμαστε σε συνεργασία με την Teleperformance στην Αθήνα για να βοηθήσουμε στην τήρηση των πολιτικών μας για τις διαφημίσεις και να υποστηρίξουμε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους, όπως συμβαίνει με όλους τους εταίρους μας, για να διασφαλίσουμε ότι οι ομάδες τους λαμβάνουν καλή φροντίδα και έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε υποστήριξη χρειάζονται. Ζητούμε από αυτές τις ομάδες να υπογράψουν συμφωνία τήρησης απορρήτου για να διατηρούν τις πληροφορίες που χρήζουν διαχείρισης ασφαλείς», δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στην «Κ».

Η Teleperformance δεν απάντησε σε ερωτήματα για αυτή την έρευνα.

Αγγελία της Teleperformance στο LinkedIn με την οποία έψαχνε για το τμήμα της Αθήνας διαχειριστές περιεχομένου για το Facebook που μιλούν νορβηγικά.

Το τμήμα Business Integrity του Facebook στη χώρα μας εκτιμάται ότι απασχολεί κοντά στους 800 υπαλλήλους (από Νορβηγούς και Φινλανδούς, μέχρι Τούρκους και Ισραηλινούς) καλύπτοντας τις ανάγκες δεκάδων χωρών. Οι Ελληνες διαχειριστές του εργάζονται μεταξύ άλλων και στο ρωσόφωνο, γαλλόφωνο και γερμανόφωνο τμήμα. Ο Τάσος ήταν ένας εξ αυτών. Χρειάστηκαν περίπου οκτώ μήνες επαφών, από τον περασμένο Φεβρουάριο, μέχρι να δεχθεί και τελικά να μιλήσει στην «Κ» σε δύο διαδοχικές συναντήσεις. Την πρώτη φορά ήταν τόσo πολλά αυτά που ήθελε να μοιραστεί και τόσο πυκνός ο λόγος του που χρειάστηκε να κλείσουμε δεύτερο ραντεβού στην πλατεία Μαβίλη. Ζήτησε να μη δημοσιευθεί το πραγματικό του όνομα λόγω των συμφωνητικών εχεμύθειας που έχει υπογράψει.

Η «Κ» εξακρίβωσε ότι δούλευε για το Facebook διαβάζοντας και τη σύμβαση εργασίας του. Στην περιγραφή του αντικειμένου της δουλειάς του αναφέρεται ότι παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης, καθώς και «υπηρεσίες κατά κύριο λόγο στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών Facebook». Ο Τάσος διευκρινίζει, πάντως, ότι η δουλειά του δεν περιελάμβανε τηλεφωνικές κλήσεις. Του απαγορευόταν να μιλήσει σε οποιονδήποτε για το πόστο του, ενώ δεν έπρεπε να μοιραστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram) για ποιον εργάζεται.

Το συμβόλαιο που υπέγραψε ο Ελληνας διαχειριστής περιεχομένου ο οποίος μίλησε στην «Κ».

Ενας ακόμη νεαρός Ελληνας, νυν εργαζόμενος στην εταιρεία, ενώ είχε συμφωνήσει να μιλήσει ανώνυμα άλλαξε γνώμη μία ώρα πριν από τη συνάντησή μας. Φοβόταν, όπως είπε, μήπως η μαρτυρία του επέφερε κυρώσεις σε συναδέλφους του.

Κανόνες μυστικότητας

Μια αγγελία οδήγησε τον Τάσο στα γραφεία της Teleperformance, όπου λέει ότι πέρασε από σύντομη συνέντευξη. Εκεί, ισχυρίζεται ότι του ανέφεραν αρχικά την πιθανότητα να εκτεθεί σε βίαιες εικόνες. Ακολούθησε εκπαίδευση σχεδόν τριών εβδομάδων προτού πιάσει δουλειά στο Μοσχάτο.

Είναι εύκολο να προσπεράσεις τις εγκαταστάσεις της εταιρείας κινούμενος στην οδό Πειραιώς εάν δεν γνωρίζεις πού ακριβώς βρίσκονται. Ερειπωμένα κτίρια στην πρόσοψη και ψηλοί μαντρότοιχοι μπλοκάρουν στα περισσότερα σημεία τη θέα στο εσωτερικό. Στα γύρω στενά λειτουργούν μόνο συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές εταιρείες και μηχανουργεία. Τίποτα δεν μαρτυρά ότι εδώ μπορεί να έχει τη βάση του ένα τμήμα του Facebook. Χρειάζεται κάποιος να είναι αρκετά παρατηρητικός για να εντοπίσει από το δρόμο το οικόπεδο με το μοντέρνο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενεί εκατοντάδες εργαζόμενους.

Στην πάνω φωτογραφία φαίνεται μια όψη των εγκαταστάσεων της Teleperformance στο Μοσχάτο. Στις κάτω φωτογραφίες αυτή είναι η εικόνα που συναντάει ο επισκέπτης στους γύρω δρόμους.

Μόλις έφτανε κάθε πρωί στις εγκαταστάσεις ο Τάσος άφηνε στο ισόγειο σε ένα ερμάριο όλα τα προσωπικά του είδη και το κινητό του τηλέφωνο.

«Επιτρεπόταν να έχουμε στο γραφείο μας μόνο νερό ή καφέ σε διαφανές ποτήρι. Ακόμα και το φακελάκι από τσάι απαγορευόταν, όπως και οποιοδήποτε κομμάτι χαρτιού στο οποίο θα μπορούσες να κρατήσεις σημειώσεις», λέει. Για να μπει στο γραφείο του χτυπούσε μια μαγνητική κάρτα πρώτα στο ασανσέρ και έπειτα στον όροφο όπου βρισκόταν το τμήμα του. Εκεί, όπως περιγράφει ο ίδιος, έβρισκε μια θέση –διαφορετική κάθε φορά– σε μεγάλα τραπέζια με υπολογιστές που το καθένα χωρούσε οκτώ υπαλλήλους.

Ο Τάσος ανήκε στους agents, γνωστούς και ως moderators, τους υπαλλήλους της κατώτερης βαθμίδας που έκαναν όλη τη δουλειά. «Ατυπα έπρεπε να ελέγχουμε 100 αναρτήσεις ανά ώρα. Αλλά δεν μας πίεζαν, ούτε μας έκοβαν τον μισθό εάν δεν τα καταφέρναμε», λέει. Μεταξύ των αναρτήσεων που ήλεγχαν υπήρχαν και ήδη λυμένες υποθέσεις (αποκαλούμενες «golden standards») που σκοπό είχαν να διαπιστώσουν την ακρίβειά της κρίσης τους. Στο οκτάωρο του αντιστοιχούσαν 45 λεπτά διαλείμματος με αυστηρή χρονομέτρηση για να μη λείψει αδικαιολόγητα από την παραγωγή. Όπως παρατηρούσε, πάντως, ο ίδιος σε κάποιες περιπτώσεις συνάδελφοί του στο τέλος της βάρδιας δέχονταν ή απέρριπταν περιεχόμενο χωρίς να το εξετάζουν. Στόχος τους, όπως λέει ο Τάσος, ήταν απλά να φτάσουν σε ένα συνολικό αριθμό που θεωρούσαν επιθυμητό.

Διαγραφή πορνογραφικού υλικού 

Ποιο διαφημιστικό περιεχόμενο όμως έκριναν ως ακατάλληλο; Απομάκρυναν αναρτήσεις για τζόγο, εμπόριο όπλων, φαρμάκων και ναρκωτικών, ή παραπλανητικές διαφημίσεις για δίαιτες που υπόσχονται συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως ότι σε τρεις μήνες κάποιος μπορεί να χάσει 15 κιλά. «Επί μία περίοδο το ζήτημα της πώλησης απομιμήσεων ήταν ψηλά στην ατζέντα. Επειτα προτεραιότητά μας ήταν η διαγραφή πορνογραφικού υλικού», λέει ο Τάσος. Εξέταζαν και τα link σε μια διαφήμιση καθώς μπορεί να μην παρέπεμπαν στο σχετικό προϊόν αλλά σε πορνογραφία.

Πέρα από τα προφανή, βάσει των προδιαγραφών διαφήμισης στο Facebook ως πορνογραφικό υλικό κρίνεται και η εικόνα μια γυναικείας θηλής, ή το πόσο ορατό είναι από το πλάι ένα γυναικείο στήθος. Στο εγχειρίδιο που μπορούσαν να συμβουλευθούν οι διαχειριστές υπήρχαν σε αυτή την κατηγορία συγκεκριμένα παραδείγματα με φωτογραφίες που θύμιζαν αστυνομία ηθών. Οπως υποστηρίζει ο Τάσος, σε κάποια από αυτά τα παραδείγματα μετρούσαν μέχρι και τα εκατοστά της εκτεθειμένης σάρκας.

Λογοκρισία έργων τέχνης

«Επισημαίναμε και έργα τέχνης, εάν σε αυτά εικονιζόταν γυναικεία θηλή», λέει και θυμάται την περίπτωση κέντρου αισθητικής στο εξωτερικό που είχε αναρτήσει σε διαφήμισή του τον πίνακα αναγεννησιακού ζωγράφου με μια γυμνή γυναίκα. Ενδεικτικό παράδειγμα λογοκρισίας έργου τέχνης από το Facebook ήταν αυτό του αγαλματιδίου της γυμνής Αφροδίτης του Βίλεντορφ που κρίθηκε ακατάλληλο τον Φεβρουάριο 2018. Εκπρόσωπος του Facebook είχε ζήτησε συγγνώμη τότε για αυτό το λάθος.

Tο αγαλματιδίο της γυμνής Αφροδίτης του Βίλεντορφ που κρίθηκε ακατάλληλο τον Φεβρουάριο 2018 στο Facebook (προτού λειτουργήσει το σχετικό τμήμα ελέγχου περιεχομένου στην Ελλάδα).

Στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, όμως, οι διαχειριστές εκτίθενται και σε εικόνες βίας. «Το χειρότερο είναι να σου τύχει βίντεο κακής ανάλυσης και να πρέπει να το δεις ξανά και ξανά για να βεβαιωθείς εάν δείχνει ή όχι βιασμό», λέει ο Τάσος. Η εταιρεία παρείχε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, τρεις ψυχολόγους. Κάθε εργαζόμενος φέρεται να μπορούσε να κλείσει μία συνεδρία 30 λεπτών ανά δύο εβδομάδες. Αν και είχε κάνει χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο Τάσος λέει ότι δεν αισθανόταν άνετα. Ανησυχούσε εάν όσα εκμυστηρευόταν στον ψυχολόγο θα έμεναν αυστηρά μεταξύ τους ή αν θα διέρρεαν στο εργασιακό περιβάλλον και θα οδηγούσαν σε απομάκρυνσή του.

Οι επιπτώσεις

Το ζήτημα της μακράς έκθεσης των διαχειριστών περιεχομένου του Facebook σε σκληρές εικόνες έχει τεθεί σε αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό. «Δεν υπήρχε τίποτε το ευχάριστο σε αυτή τη δουλειά. Πήγαινες κάθε πρωί στις 9, άνοιγες τον υπολογιστή και έβλεπες αποκεφαλισμούς. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, έβλεπες αποκεφαλισμούς», είχε δηλώσει το 2017 ένας «ψηφιακός καθαριστής» στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τρεις πρώην διαχειριστές περιεχομένου στις ΗΠΑ, οι Selena Scola, Erin Elder και Gabriel Ramos, έχουν καταθέσει αγωγή κατά του Facebook, υποστηρίζοντας ότι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες λόγω της δουλειάς που έκαναν. Ενας εξ αυτών ισχυρίζεται ότι πάσχει από κατάθλιψη και βλέπει συχνά εφιάλτες. Τον περασμένο Μάρτιο κατέθεσαν αίτηση για να παραπεμφθεί η υπόθεσή τους σε δίκη στην Καλιφόρνια. Στο σχετικό νομικό έγγραφο των 25 σελίδων που είναι στη διάθεση της «Κ» αναφέρουν ότι δεν δέχθηκαν επαρκή εκπαίδευση ούτε εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη κατά την εργασία τους.

Επικαλούνται έρευνες που δείχνουν ότι όσοι εκτίθενται συστηματικά σε εικόνες παιδοφιλίας, όπως αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, μπορεί να αναπτύξουν παρόμοια συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής.

Οι τρεις πρώην διαχειριστές περιεχομένου του Facebook στις ΗΠΑ ζητούν να παραπεμφεί η υπόθεσή τους σε δίκη και ισχυρίζονται ότι πάσχουν από μετατραυματική διαταραχή.

Ισχυρίζονται ακόμη ότι τα συμφωνητικά εχεμύθειας που υποχρεούται να υπογράψει κάθε υπάλληλος δεν τους επιτρέπουν να μοιραστούν με άλλους ανθρώπους όσα δυσάρεστα βλέπουν προκειμένου να ανακουφιστούν, εντείνοντας το ψυχολογικό τους τραύμα. Το Facebook υποστηρίζει ότι τα συμφωνητικά εχεμύθειας έχουν σκοπό να προστατεύσουν τους διαχειριστές από δυσαρεστημένους χρήστες και να αποτρέψουν τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κακαβούλης, μέλος της Homo Digitalis, μη κυβερνητικής οργάνωσης που υπερασπίζεται τα δικαιώματα χρηστών του Διαδικτύου στην Ελλάδα, θέτει δύο βασικούς προβληματισμούς σε σχέση με τη μυστικότητα που περιβάλλει τις υπηρεσίες του Facebook στη χώρα μας. «Ενα ζήτημα είναι πώς επιλέγονται, βάσει ποιου γνωσιακού επιπέδου, όσοι κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ», λέει. «Ακόμη προβληματίζει το ενδεχόμενο να λαμβάνονται λάθος αποφάσεις υπό πίεση και αυτές να αποτελούν τη βάση για να εκπαιδευθεί ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα κάνει την αντίστοιχη δουλειά για το Facebook τα επόμενα χρόνια».

Ο Τάσος λέει ότι έμεινε σε αυτή τη δουλειά καθαρά για βιοποριστικούς λόγους. Οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές του έφταναν τα 1.000 ευρώ, βάσει του συμβολαίου του. Οπως υποστηρίζει οι απολαβές διέφεραν ανά εθνικότητα ή γλώσσα. Πιο χαμηλοί φέρονται να ήταν οι μισθοί όσων βρίσκονταν στο αγγλόφωνο ή στο ελληνικό τμήμα. «Δεν είχα πάρει ποτέ περισσότερα σε άλλη δουλειά. Αισθανόμουν βασιλιάς», λέει ο νεαρός. Με τον καιρό, όμως, η φύση της εργασίας του φαίνεται ότι τον έφθειρε.

«Αν ήθελες να είσαι παραγωγικός, έπρεπε να μείνεις καρφωμένος στην οθόνη συνεχώς και να μη στρέψεις λεπτό το βλέμμα σου αλλού. Ηταν πιεστικό», λέει.

πηγη : Καθημερινή  ΕΡΕΥΝΕΣ 20.10.2019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ “ΕΘΝΟΥΣ” ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ. – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
Πηγή:https://www.e-synews.gr/…/programmatikes-diloseis-politikos…

Η ΔΙΑΚΑΝΑΛΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΤ3 28-6-2019
Πηγή:https://epistimonikos.wordpress.com/…/η-διακαναλικη-συνεντ…/ –https://alfeiospotamos.gr/?p=42483
Fb:https://www.facebook.com/esydpkm/videos/636628370153053

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ: «ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ» – ΕΙΣΑΓΓ. ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/ 04-09-2015
ΠΗΓΗ:https://www.e-synews.gr/…/idrytiki-diakiryxis-politikoy-for…

Ευάγγελος Ηρακλείδης

ΔΕΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Παραδοχή του Τσίπρα δημόσια ότι εκτελούν εντολές εις βάρος του Συντάγματος κ του ελληνικού λαού !

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΤΩΝ 3 ΤΡΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ SILICON VALLEY KAI EINAI ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 1996!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΣ… ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ …!!! BEST TV ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ…

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΣΕ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ…

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ- ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΠΑΡΟΧΕΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΚΟ ΕΝΩ ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ- &ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ…

ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ 29/4/2018 (κείμενο-βίντεο)

ΜΑΖΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 5-10-2019

«Σκλάβοι» των φόρων και των εισφορών οι Έλληνες – Χαοτική απόσταση από την Ευρώπη

ΕΡΩΤΗΣΗ :Διά ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ – ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ τις ΕΚΛΟΓΕΣ -ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ το ΕΓΚΛΗΜΑ τού ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ, από ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ, σέ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ????? ΓΙΑΤΙ?????

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ – ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΠΗΓΗ:https://www.e-synews.gr/wp/2019/11/26/sta-adyta-facebook-moschato/
Βιομηχανία κοπανιστού αέρα και σε εμάς έρχεται στο τέλος ο λογαριασμός

Γράφει ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ…

Με το πρόσχημα ότι θα σώσουμε τον πλανήτη, μας παραμύθιασαν δεκαετίες τώρα, ότι τα αιολικά είναι η απάντηση! 

ΜΥΘΟΣ! 

Τα αιολικά είναι η καλοστημένη απάτη, είναι το μαντρί όπου αρμέγουν τους καταναλωτές σε κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, αρμέγουν επιδοτήσεις και ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά προγράμματα για την εναλλακτική ενέργεια…

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΠΙΑ;

Πίσω από αυτή την “βιομηχανία κοπανιστού αέρα” όλοι εμείς, τα θύματα. 

ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΩΡΑ! SOS ΤΕ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ!

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ…

Με το πρόσχημα ότι θα σώσουμε τον πλανήτη, μας παραμύθιασαν δεκαετίες τώρα, ότι τα αιολικά είναι η απάντηση!

Δείτε περισσότερα

ΠΗΓΗ  enallaktikos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Παραδοχή του Τσίπρα δημόσια ότι εκτελούν εντολές εις βάρος του Συντάγματος κ του ελληνικού λαού !

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΤΩΝ 3 ΤΡΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ SILICON VALLEY KAI EINAI ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 1996!

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΣ… ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ …!!! BEST TV ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ

Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ…

Η σφαγη των Ελλήνων από το Βυζάντιο και την Εκκλησία! ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ πως εκχριστιανιστηκαν οι Ελληνες Διάβασε και φρίξε

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΣΕ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ…

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΚΟ ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ- ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ. ΠΑΡΟΧΕΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΚΟ ΕΝΩ ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ- &ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ…

ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ 29/4/2018 (κείμενο-βίντεο)

ΜΑΖΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ 5-10-2019

«Σκλάβοι» των φόρων και των εισφορών οι Έλληνες – Χαοτική απόσταση από την Ευρώπη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΝΤΟΥ – ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΣΕ ΣΧΟΛΙΑ H ΑΝAΡΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΩΝ BLOG H SITES & ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕTIKEΣ ΟΜΑΔΕΣ facebook

ΠΗΓΗ:https://www.e-synews.gr/wp/2019/11/27/viomichania-kopanistoy-aera-se-emas-erchetai-telos-o/
ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ

Αλλαγές έχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου αποφασίστηκε η ανάκληση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή νέων μελών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας απαρτιζόταν από τους:

Πρόεδρος: Χρυσοφώτης Σπυρίδων
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Γκικάκη Δέσποινα
Πέππας Ιωάννης
Καλλιανού Άννα Μαρία
Ντανίκα Ελένη

Κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση, αποφασίστηκε η ανάκληση της κα. Καλλιανού Άννας Μαρίας και στη συνέχεια η εκλογή των νέων μελών

Πλέον το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Χρυσοφώτης Σπυρίδων
Διευθύνουσα Σύμβουλος: Γκικάκη Δέσποινα
Πέππας Ιωάννης
Ντανίκα Ελένη
Κουρή Αλεξάνδρα
Βαλαβάνη Αλέξανδρο
Ματσόπουλο Θεοφάνη – Παναγιώτη

ΠΗΓΗ:EASTRUNNER.GR
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ “ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΠΥΚΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ” ΔΙΟΡΓΑΝΩΝETAI ΣΤΗΝ ΡΑΦΗΝΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 01/12/2019

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
                                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συνομοσπονδία Δευτεροβαθμίων Ομοσπονδιών και Ενώσεων Ανατολικής
Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου πραγματοποιούν
ημερίδα με θέμα:

Οικιστικές πυκνώσεις και κτίσματα εντός δασικών εκτάσεων.
Αναζητείται λύση”

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα
11.00 π.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ραφήνας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ                     ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ


Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download


ΠΗΓΗ: EASTRUNNER.GR
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ:ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, την Τετάρτη 27
Νοεμβρίου, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ολοκληρώνει το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο του Δήμου με ανανεωμένο εορταστικό στολισμό. Επιλέξαμε ένα καινοτόμο θέμα διακόσμησης για το εμπορικό κέντρο της Ραφήνας, δημιουργώντας ένα μπλε «ουρανό» που διαπερνά τις οδούς Κυπρίων Αγωνιστών και Εθνικής Αντιστάσεως από το ύψος της Δαβάκη Πίνδου έως και την κεντρική πλατεία.

Ο μπλε «ουρανός» θα ανάψει την Τετάρτη το βράδυ και θα ομορφαίνει το
κέντρο της πόλης για όλες τις ημέρες των εορτών.
Η διοίκηση του Δήμου δίνοντας την απαραίτητη προσοχή στο εμπορικό
κέντρο καθώς και στην αισθητική της πόλης θα συνεχίσει κάθε χρόνο να
αναβαθμίζει την εικόνα του δήμου.

Καλές γιορτές.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου

Ευάγγελος Μπουρνούς

ΠΗΓΗ:EASTRUNNER.GR
ΠΑΛΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ….(ΑΡΚΑΣ) 27/11/2019

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/352589524877216/photos/a.352594344876734/1750724091730412/?type=3&theater
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΚΑ 27/11/2019

ΠΗΓΗ:https://www.facebook.com/352589524877216/photos/a.352594344876734/1751096168359871/?type=3&theater