Εφιαλτική πρόβλεψη από το Βερολίνο: «Εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα η Ελλάδα δεν θα αντέξει» – Η Ιντλίμπ φέρνει «κύματα» προσφύγων στο Αιγαίο

Εφιαλτική πρόβλεψη από το Βερολίνο: «Εάν η Τουρκία ανοίξει τα σύνορα η Ελλάδα δεν θα αντέξει» – Η Ιντλίμπ φέρνει «κύματα» προσφύγων στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

image_pdfimage_print

Οι τουρκικές απειλές για πλημμύρα μεταναστών από την Συρία σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν είναι απλά ένα ακόμη τρικ του «σουλτάνου». Χθες αναλύσαμε πώς έχει στο μυαλό του ο Τούρκος πρόεδρος το σχέδιο χρησιμοποιώντας ως όπλο έξι εκατομμύρια μετανάστες, ενώ σήμερα ο γερμανικός τύπος αναφέρει ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός ευθύνεται για την αποτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία.

Οι εξελίξεις που θα πυροδοτήσει ενδεχόμενη υλοποίηση των τουρκικών απειλών για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Ελλάδα στους πρόσφυγες έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν μαύρα σύννεφα και πάνω από την Ευρώπη και βρίσκονται στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου.

Η εφημερίδα Die Welt, σε σχόλιό της, επισημαίνει:

«Η ΕΕ δεν έχει επιλύσει το προσφυγικό ζήτημα. Εάν αποτύχουν οι συμφωνίες που έχει συνάψει με μοναρχίες, αυταρχικά καθεστώτα και δικτατορίες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, θα απομείνει χωρίς σχέδιο. Αυτό αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά: η Τουρκία αφήνει και πάλι περισσότερους μετανάστες να εισέλθουν στην Ελλάδα και ο πρόεδρος Ρετζέπ Tαγίπ Ερντογάν απειλεί να ‘ανοίξει τις πόρτες’, εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει αιτήματά του στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να διαχειριστεί ούτε καν τις μειωμένες- τον τελευταίο καιρό- αφίξεις. Εάν μία μέρα η Τουρκία ανοίξει πραγματικά τα σύνορα, αυτό θα υπερβεί τις αντοχές του ελληνικού συστήματος ασύλου».

«Δεν περνάει ο εκβιασμός» επιγράφεται το σχόλιο της λαϊκής εφημερίδας Bild, η οποία σημειώνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την ΕΕ να ανοίξει και πάλι τα σύνορα για Σύρους πρόσφυγες που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη. Συνεχώς ο Ερντογάν αισθάνεται ότι τον αδικούν. Κι όμως, είναι γνωστό ότι η ΕΕ πληρώνει έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για την υποδοχή των προσφύγων.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα χρήματα έχει ήδη εκταμιευθεί. Και αυτό παρότι η ΕΕ θεωρεί ότι υπερβολικά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Καλά θα έκανε η μελλοντική πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αντιμετωπίσει ως μείζον ζήτημα τη διαμάχη μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Διότι όταν η ΕΕ εκταμιεύσει το σύνολο του ποσού, δεν θα διαθέτει πλέον κανένα μέσο πίεσης. Δεν επιτρέπεται να περάσει ο εκβιασμός ενός δυνάστη».

FAZ: Τα δύο προβλήματα του Ερντογάν

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) επιχειρεί να αναλύσει με νηφαλιότητα την κατάσταση. Όπως επισημαίνει:

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έχει δύο προβλήματα: ο κόσμος (στην Τουρκία) δεν είναι πλέον τόσο ανοιχτός απέναντι στους πρόσφυγες όπως πριν από μερικά χρόνια. Επιπλέον, η τουρκική οικονομία έχει πάρει την κατιούσα. Γι αυτό θέλει δύο πράγματα: περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη και μία αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βόρεια Συρία, στην οποία θα μετακινήσει πολλούς από τους πρόσφυγες.

Αυτό είναι το υπόβαθρο της απειλής ότι θα αφήσει και πάλι τους πρόσφυγες να εισέλθουν στην Ευρώπη. Αν παραβλέψουμε τον κυνισμό με τον οποίον ένας αυταρχικός ηγεμόνας μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε εργαλείο για την άσκηση πολιτικής, το περιστατικό μας δείχνει, για μία ακόμη φορά, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν αποτελεί παρά προσωρινή λύση».

Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αναφέρεται στις αυξημένες αφίξεις των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα και παρατηρεί:

«Εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα διατυπώνεται η εικασία ότι ο μεγάλος διακινητής στην προσφυγική κρίση είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ότι δίνει εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή και στις αστυνομικές δυνάμεις να χαλαρώσουν τους ελέγχους, όταν θέλει να περάσει ένα πολιτικό αίτημα. (…) Ορισμένοι παρατηρητές θέλουν να αποδώσουν την τελευταία αύξηση στις ροές στη διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχουν- και εν μέρει έχουν ήδη εντοπιστεί- στις ακτές της διαιρεμένης Κύπρου.

Καθώς η Αθήνα, όπως και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα, τίθεται στο πλευρό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στη Λευκωσία και κατά συνέπεια απέναντι στην Τουρκία, υφίσταται τώρα τις συνέπειες, λέει αυτό το σενάριο».

Μπορεί όμως πράγματι η Τουρκία να μετατρέψει τις ακτές της σε απόρθητο φρούριο;

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι «μπορεί να είναι αφελής η πεποίθηση ότι η Τουρκία μπορεί να αποκλείσει το ίδιο καλά και ερμητικά όλες τις ακτές της, συνολικού μήκους πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, μόνο και μόνο γιατί το θέλει ο Ερντογάν. Αλλά το ίδιο ισχύει και για την πεποίθηση ότι στην Τουρκία οι προσφυγικές ροές εκφεύγουν εντελώς από τη σφαίρα επιρροής του κράτους».

Κριτική στην Ελλάδα και προτροπές για «διακριτικές πιέσεις»

«Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει περισσότερο τον Ερντογάν» επιγράφεται άρθρο της ελβετικής εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (NZZ), που υποστηρίζει ότι ο κρατικός μηχανισμός στην Ελλάδα ευθύνεται για το ότι δεν εφαρμόζεται το κομμάτι της συμφωνίας με την Τουρκία που αφορά την επιστροφή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές «δεν είναι σε θέση ή δεν θέλουν να υλοποιήσουν μία αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Αλλά αυτό αποτελεί προϋπόθεση τόσο για την επιστροφή, όσο και για την αποδοχή των προσφύγων».

Ποιά είναι η λύση; Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «οι Έλληνες θα πρέπει να λάβουν- κατόπιν διακριτικών πιέσεων, εάν χρειαστεί- τη βοήθεια που χρειάζονται, σε διοικητικούς πόρους και προσωπικό, προκειμένου να ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ασύλου εντός ολίγων μηνών. Το παράδειγμα της Ολλανδίας ή ακόμη και της Ελβετίας αποδεικνύει ότι αυτό είναι εφικτό. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση».

Τούρκος αντιπρόεδρος: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει το νέο κύμα μεταναστών 

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να παίζει τα ρέστα της με νέες σχετικές δηλώσεις. «Οι δυνάμεις του Σύριου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ προκαλούν «πολιτικές καταστροφές» στην επιχείρηση για την κατάληψη της Idlib, της τελευταίας επαρχίας που κρατιέται σε εξέγερση στη χώρα», ανέφερε την Παρασκευή ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay και προειδοποίησε εκ νέου πως «η Τουρκία αντιμετωπίζει ήδη πάνω από 3,5 εκατομμύρια μετανάστες και δεν θα μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερους, εάν η συριακή επίθεση οδηγήσει σε ένα νέο κύμα προσφύγων»

«Δυστυχώς, οι πρόσφατες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος προκαλούν πάρα πολύ μεγάλες πολιτικές καταστροφές», ανέφερε ο Οκτάι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση Assad άρχισε να βομβαρδίζει την Idlib τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την έναρξη της κατάρρευσης μιας συμφωνίας που υπογράφηκε από την Τουρκία με τη Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η συριακή κυβέρνηση και οι Ρώσοι σύμμαχοί της ενέτειναν την επίθεση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τον περασμένο μήνα, καθώς οι δυνάμεις του Assad εξελίσσονται, χιλιάδες Σύριοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην επαρχία ζητώντας να περάσουν τα σύνορα στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» της μετανάστευσης στην Ευρώπη, καθώς η Τουρκία δεν έλαβε επαρκή υποστήριξη για τον μεγάλο πληθυσμό προσφύγων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Οκτάι είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα νέο κύμα μετανάστευσης που θα μπορούσε να προκληθεί από την Idlib.

«Η Ευρώπη πρέπει να το καταλάβει αυτό, το μήνυμα είναι πολύ σαφές: η Τουρκία δεν είναι και δεν θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες από την πλευρά του Idlib. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον κίνδυνο «, ανέφερε ο Οκτάι.

Στο μεταξύ σε άρθρο του το γνωστό περιοδικό «The Economist» αναφέρει πως ο Τούρκος Πρόεδρος «έχει ανεβάσει τα μανίκια του για να εφαρμόσει καταστολή των 3.6 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων της χώρας, αφού υπέκυψε στη δημόσια δυσαρέσκεια από την παρουσία τους».

Οι τουρκικές αρχές κατέστρεψαν τον χώρο, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία φιλοξενούνταν περισσότεροι από 500.000 Σύριοι πρόσφυγες, ανέφερε ο The Economist.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ορισμένοι Σύριοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν έντυπα λέγοντας ότι ήθελαν να επιστρέψουν στη Συρία.

Λίγο μετά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν υπέστη τις μεγαλύτερες αναταραχές στις τοπικές εκλογές τον Μάρτιο, αναφέρθηκαν αναφορές σε επιδρομές σε συριακά σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ οι Σύροι αρπάζονταν από τους δρόμους επειδή δεν διέθεταν δελτία ταυτότητας και απελάθηκαν στην συριακή επαρχία Idlib.

Και αυτά έρχονται σήμερα στο φως, που είναι η μαύρη επέτειος των δικών μας «Σεπτεμβριανών» του 1955!

Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που διασχίζουν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκε επίσης απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, με 10.000 αφίξεις τον Αύγουστο, το υψηλότερο μηνιαίο άθροισμα από τότε που η Άγκυρα και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία προσφύγων το 2016, ανέφερε ο  Economist που καταλήγει σημειώνοντας:

«Καθώς μια κρίση ξετυλίγεται στα σύνορα με την Idlib, μια άλλη μπορεί να ετοιμάζεται στο Αιγαίο»

ΠΗΓΗ:https://www.pentapostagma.gr/2019/09/%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%b1%ce%bb%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bb%ce%b5%cf%88%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%af%ce%bd%ce%bf-%ce%b5%ce%ac.html


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρέσει σε %d bloggers: