Γυρίζουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι – Λένε «όχι» σε στήριξη από την Κουμουνδούρου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

image_pdfimage_print

«Απεταξάμην… τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε δεκάδες συνδυασμοί ανά την Ελλάδα

Κύμα διαψεύσεων προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με τους δημοτικούς συνδυασμούς που στηρίζει η Κουμουνδούρου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο ένας μετά τον άλλον, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αρνούνται τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος, είτε για λόγους τακτικής – δηλαδή η στόχευση στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ ακροατήριο– είτε γιατί δεν θέλουν να ταυτιστούν με την Κουμουνδούρου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ όμως ήρθε και σε πλήρη αντίθεση με τη λογική που επέλεξε η Κουμουνδούρου σε αυτές τις εκλογές, δηλαδή να μη δώσει χρίσματα σε υποψήφιους δημάρχους. Και αυτό ακριβώς στηλίτευσε και η Τοπική Οργάνωση του Λασιθίου, η οποία διαφώνησε με την κεντρική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος:

«Στην ανακοίνωση [σ.σ. της Κουμουνδούρου] με σαφήνεια αναφέρεται ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τη λογική των κομματικών χρισμάτων γιατί σέβεται και πιστεύει βαθιά στις αυθεντικές αυτοδιοικητικές διεργασίες που ενθαρρύνουν την συμμετοχή των πολιτών στις τοπικές υποθέσεις και οδηγούν στη διαμόρφωση αυτοδιοικητικών σχημάτων με συγκεκριμένες θέσεις και προγράμματα για τους δήμους και τις περιφέρειες”, η ομαδική παρουσίαση διαφορετικών συνδυασμών, διαφορετικών τόπων σε μία λίστα δημιουργεί την εντύπωση “χρισμάτων” και κομματικής παρέμβασης. Αυτή η λογική δεν υπάρχει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑσυνολικά ούτε στο Λασίθι ειδικότερα».

Χιονοστιβάδα διαψεύσεων

Πέραν των εσωκομματικών αντιδράσεων, πολλοί ήταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που πήραν αποστάσεις από το κάλεσμα του κόμματος. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν αυτό του υποψήφιου δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Καραμέρου, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα. Στηριζόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, ο κ. Καραμέρος στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο της Ρένας Δούρου.

Τώρα ο κ. Καραμέρος όχι μόνο δεν αποζητεί τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αφήνει αιχμές κατά της Κουμουνδούρου, παίρνοντας αποστάσεις από την επίμαχη ανακοίνωση.  «Για πολλοστή φορά ως ανεξάρτητο #Ενωμένο Μαρούσι και με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύματα περί υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Είμαστε #Ενωμένο Μαρούσι. Συσταθήκαμε και πορευόμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από το επίσημο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού μας που είναι πολυσυλλεκτικό. Σεβόμαστε την πολιτική ταυτότητα όλων, δε διεκδικήσαμε, δε θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν. Θέλουμε την υποστήριξη των δημοτών. Η αγωνία των κομματικών επιτελείων να απλώσουν τα δίχτυα τους στο Μαρούσι δεν μας αφορά. Συνεχίζουμε να απευθυνόμαστε σε όλους. Δύο εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές καλούμε εκ νέου τις Μαρουσιώτισσες και τους Μαρουσιώτες να ψηφίσουν για την πόλη τους αφήνοντας τις κομματικές τους ταυτότητες στο συρτάρι. Άλλωστε, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, σε δήμους όπως το Μαρούσι, δεν υπάρχουν αριστερά ή δεξιά προβλήματα Το βράδυ των δημοτικών εκλογών δεν θα υπάρχει κομματικό χρώμα δίπλα στο #Ενωμένο Μαρούσι και τον Γιώργο Καραμέρο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στα κόμματα στις ευρωεκλογές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αλλά και ακόμη ένας πρώην αντιπεριφερειάρχης και νυν υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού, ο Γ. Φιλίππου διαχώρισε τη θέση του και απέδωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ σε «δημοσιεύματα»: «Δημοσιεύματα φέρουν την παράταξη «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου) να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο συνδυασμός ξεκαθαρίζει: Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι ο «ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική. Ως εκ τούτου διαψεύδουμε κατηγορηματικά, όποιο ή όποια κόμματα δηλώνουν ή δηλώσουν στήριξη. Εμείς επιζητούμε και επιδιώκουμε μόνον τη στήριξη της κοινωνίας των πολιτών».

Ποιοι άλλοι πήραν αποστάσεις

Δεν είναι μόνο οι δύο πρώην αντιπεριφερειάρχες που αρνούνται σχέσεις με την Κουμουνδούρου. Σε αυτό το πλαίσιο ο υποψήφιος δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς ξεκαθάρισε πως ουδέποτε ζήτησε στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ, ουδέποτε ρωτήθηκε και ουδέποτε βάζει αυτοδιοικητικές ταμπέλες.

Επισημαίνει ακόμα ότι όποιος επιθυμεί πολιτική ταμπέλα μπορεί να την αναζητήσει σε άλλο αυτοδιοικητικό συνδυασμό: «Ο συνδυασμός του οποίου έχει την τιμή να είμαι επικεφαλής παραμένει ανεξάρτητος, πολυσυλλεκτικός και προφανώς ζητά στήριξη μόνο από τους πολίτες». Ο υποψήφιος δήμαρχος προσθέτει ότι «η όποια προσπάθεια καπηλείας της προσπάθειας του συνδυασμού του θα πέσει στο κενό και οι συμπολίτες του γνωρίζουν ότι δε συμμετέχει σε τέτοια παιχνίδια».

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς εξέφρασε την έκπληξή του για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Στήριξη ούτε ζητήσαμε, ούτε διαπραγματευτήκαμε ποτέ και με κανέναν! Δηλώνουμε με τον ποιο απόλυτο και οριστικό τρόπο ότι η ”Δημοτική Καινοτομία” είναι μια Παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη και πολυσυλλεκτική. Ζητάμε με μόνον τη στήριξη από τους πολίτες του δήμου μας και αρνούμαστε κάθε σενάριο όποιας άλλης στήριξης».

Το ίδιο κάνει, με ανακοίνωσή του, και ο υποψήφιος δήμαρχος Αργιθέας, Ανδρέας Στεργίου δηλώνοντας πως «οι όμως, οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις δεν έχουν τελειωμό».

Αποστάσεις από τη στήριξη της Κουμουνδούρου πήρε ο συνδυασμός του δημάρχου Άργους Ορεστικού και εκ νέου υποψηφίου, Πάνου Κεπαπτσόγλου, αλλά και του υποψήφιου δημάρχου Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Γιάννη Πολίτη. Ακόμη, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας στην Αχαΐα, Δημήτρης Καλογερόπουλος, αλλά και ο κ. Γιώργος Αραπίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων στη Βοιωτία, αρνήθηκαν κάθε στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, δηλώνει ότι ναι μεν στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παράταξή του συμμετέχουν υποψήφιοι και από άλλους κομματικούς χώρους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν προσπαθούμε να καπελώσουμε»

Το κύμα αντιδράσεων, υποχρέωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε διευκρινίσεις με νέα ανακοίνωση. «Στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου και προστίθεται:

«Η χτεσινή κεντρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλεί τους πολίτες να υπερψηφίσουν συγκεκριμένους συνδυασμούς στη βάση των διεργασιών και των προγραμματικών συγκλίσεων που έχουν διαμορφωθεί στις τοπικές κοινωνίες. Το κάλεσμα αυτό δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων και των προγραμματικών τους θέσεων και δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης. Εξάλλου, στη δική μας αντίληψη για την αυτοδιοίκηση είναι εντελώς ξένες οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων σε συνδυασμούς και η προσπάθεια καπελώματός τους. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές».

ΝΔ: «Κωμωδία τα χρίσματα»

Την όλη κατάσταση σχολίασε με δεικτικό τρόπο ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος υποστήριξε χαρακτηριστικά, ανάμεσα σε άλλα: «Οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αναρίθμητων Δημάρχων ανά τη χώρα που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν καμία απολύτως σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ είναι άλλη μια βροντερή ένδειξη της επερχόμενης ήττας του και της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται στη χώρα.  Ως εκ τούτου όλοι αντιλαμβάνονται και γιατί ο κ. Τσίπρας έκανε χθες πως δεν άκουσε το ερώτημα ”πόσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εκλεγούν περιφερειάρχες” γιατί η ειλικρινής απάντηση είναι ”μάλλον κανένα”…»

http://newpost.gr/politiki/5cdaed297235e9be0cc1d746/gyrizoyn-tin-plati-ston-syriza-dekades-ypopsifioi-dimarhoi-lene-ohi-se-stirixi-apo-tin-koymoyndoyroy


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρέσει σε %d bloggers: