Βουλή – Συνταγματική Αναθεώρηση: Δείτε live την ψηφοφορία

Συνταγματική Αναθεώρηση: Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης (14/02) η ονομαστική ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης επί των δύο προτάσεων, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και ομάδων βουλευτών που έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών για τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του Συντάγματος. Η ανακοίνωση του αποτελέσματος θα γίνει προς το απόγευμα.

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεισε με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Δείτε live

Στο επίκεντρο των διαφωνιών μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βρέθηκαν, κυρίως, το άρθρο 32 που αφορά τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το οποίο έχουν καταθέσει προτάσεις τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, καθώς και το άρθρο 16 που προβλέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ένα ακόμα σημείο αιχμής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ήταν εκ νέου η ερμηνεία του άρθρου 110 για τη δεσμευτικότητα ή μη της επόμενης Βουλής, από την παρούσα Βουλή, ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην άποψη ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς την κατεύθυνση και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων, άποψη την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η ΝΔ, υποστηρίζοντας ακριβώς το αντίθετο και με την οποία συντάσσεται και η ΔΗΣΥ.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη για τις αλλαγές στο Σύνταγμα

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη (13/02/2019), η οποία σημαδεύτηκε από τη σφοδρότατη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εξαπέλυσαν εκατέρωθεν βολές, με «αιχμή του δόρατος» τις αλλαγές που αφορούν κυρίως στο άρθρο 32 του Συντάγματος, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπήρξε έντονος διάλογος για το άρθρο 16 σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά και για το άρθρο 24 που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, η κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη αφορούσε στην πρόκληση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δεσμευτεί δημόσια εάν θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για υπεκφυγές ως προς το θέμα Παυλόπουλου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει «κυνικό» τον πρωθυπουργό, με την κόντρα να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών τους.

Δείτε ΕΔΩ όλα όσα συνέβησαν την Τετάρτη (13/02/2019) στη Βουλή

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Κατά τα λοιπά, έπειτα από αρκετές ημέρες σφοδρότατων αντιπαραθέσεων και έντονων διαβουλεύσεων τα κόμματα της Βουλής και οι γενικοί εισηγητές τους συμφώνησαν την Τετάρτη (13/02) την πραγματοποίηση ονομαστικής ψηφοφορίας επί των αναθεωρητέων διατάξεων.

Η ψηφοφορία γίνεται με ενιαίο έντυπο ψηφοδέλτιο για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, πάνω στο οποίο θα καταγράφονται κατά κόμμα και κατά ομάδες βουλευτών που συμπληρώνουν τον απαραίτητο αριθμό των 50, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει με τις συνταγματικές αλλαγές.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι βουλευτές καλούνται να πάρουν στα χέρια τους για να ψηφίσουν, το ενιαίο ψηφοδέλτιο πάνω στο οποίο θα καταγράφονται οι δύο προτάσεις, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθώς και οι συμπληρωματικές προτάσεις βουλευτών που έχουν εξασφαλίσει τις 50 υπογραφές.

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο, τα υπό αναθεώρηση άρθρα, ενώ δίπλα σε κάθε διάταξη θα περιγράφεται η κατεύθυνση της αναθεώρησης ώστε να τεκμηριώνεται η δεσμευτικότητα του περιεχομένου.

Αντίστοιχα, στην πρόταση της ΝΔ, που διαφωνεί ως προς την δεσμευτικότητα του περιεχομένου των υπό αναθεώρηση άρθρων, θα καταγράφονται μόνο, άρθρο, παράγραφος και εδάφιο, δηλαδή σε τι αφορά το καθένα.

Ο κάθε βουλευτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να ψηφίσει όσα άρθρα επιθυμεί και από όλες τις προτάσεις ενώ το άθροισμα του αποτελέσματος θα υπολογίζεται για τη κάθε μία πρόταση ξεχωριστά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Οι πιο σημαντικές αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος

Όπως είχε επισημάνει σε συνέντευξή του την Τετάρτη (13/02/2019) στο Newsbomb.gr, ο καθηγητής Νομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Βλαχόπουλος, υπάρχει μια σειρά από άρθρα του Συντάγματος στα οποία τα κόμματα φαίνεται πως συμφωνούν ως προς την αναθεώρησή τους.

Αυτά, συνοπτικά, είναι τα εξής:

  • Το άρθρο 32 στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή, όταν δεν είναι δυνατή η εκλογή του λόγω αδυναμίας ύπαρξης απόλυτης πλειοψηφίας
  • Το άρθρο 62 που αφορά στην ασυλία των βουλευτών
  • Το άρθρο 86 που αφορά τη σύντομη παραγραφή για τους υπουργούς (νόμος περί ευθύνης υπουργών)

ΠΗΓΗ:https://www.newsbomb.gr/politikh/story/958221/live-voyli-syntagmatiki-anatheorisi-simera-i-psifoforia

Σχετικές δημοσιεύσεις