ΟΤΑ και Δημόσια Διοίκηση στο Πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής για τη συνταγματική αναθεώρηση

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

image_pdfimage_print

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση περί συνταγματικής αναθεώρησης, με σημαντικές προτάσεις για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και το θεσμικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιλαμβάνονται στην Έκθεση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

Η Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που συγκροτήθηκε με την αριθμ. 14017/8812/12.11.2018 Απόφαση του Προέδρου της Βουλής, ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 31.1.2019, παραδίδοντας στον κ. Ν. Βούτση στις 5.2.2019 την 300 σελίδων Έκθεσή της.

Στην Ενότητα Γ’ αυτής αποτυπώνεται η Εισήγηση της Επιτροπής προς την Ολομέλεια επί των αναθεωρητέων και μη διατάξεων του Συντάγματος, όπως αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία. 

Ανάμεσά τους, σταχυολογήσαμε τις σημαντικότερες από εκείνες που αφορούν τη Δημόσια Διοίκηση και τους ΟΤΑ.

Ξεκινώντας από το αρ.101, αναφέρεται (σελ.288-289) η αναθεώρηση των εξής σημείων:
– της παρ.1, προς την κατεύθυνσης καθιέρωσης διάταξης ότι νόμος ορίζει το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης,
– της παρ.3, για την αναγνώριση γενικού τεκμηρίου αρμοδιότητας επί των τοπικών δημόσιων υποθέσεων στους ΟΤΑ με βάση τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας,
– της παρ.4, με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της διοίκησης και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών,
– της προσθήκης ερμηνευτικής παραγράφου για την προσαρμογή του διοικητικού μοντέλου στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη ΜΗ αναθεώρηση του αρ.101 υπό τη μορφή της προσθήκης παρ.5 για τη μέριμνα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών.

Προχωρώντας στο αρ.102, η Επιτροπή εισηγείται (σελ.289) την αναθεώρηση της παρ.2 στην κατεύθυνση « καθιέρωσης αναλογικού εκλογικού συστήματος στις εκλογές για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και θέσπισης τοπικών λαϊκών συνελεύσεων, δημοψηφισμάτων και λαϊκών πρωτοβουλιών και αναγνώρισης δυνατότητας απονομής εκλογικού δικαιώματος σε αλλοδαπούς με μόνιμη εγκατάσταση στη Χώρα ».

Όσον αφορά τις παρ.4 και 5 του αρ.102 η Εισήγηση έχει ως εξής (σελ.290):
« Προτείνεται από την Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, η ΜΗ αναθεώρηση της παρ.4 (ίδια αναφορά και για την παρ.5) όπου προτείνεται οι πειθαρχικές ποινές στα αιρετά όργανα των ΟΤΑ να επιβάλλονται μόνο ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Επίσης προτείνεται οι ΟΤΑ να έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο και οι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ να καταρτίζονται μετά από επαρκή δημόσια διαβούλευση με τους κατοίκους των οικείων περιοχών και να οφείλουν να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ισορροπία. Προτείνεται επίσης η καθιέρωση όρων διαφάνειας των οικονομικών των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και ευθυνών για την ορθολογική διαχείριση των πόρων τους ».

Για την παρ.7 του αρ.103 « προτείνεται από την Επιτροπή, κατά πλειοψηφία, η ΜΗ αναθεώρηση της παρ.7 για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με βάση τις αρχές της αμεροληψίας, της ουδετερότητας, της επαγγελματικής ικανότητας και της αποδοτικότητας. Προτείνεται η αξιολόγηση να γίνεται και από τους υφισταμένους προς τους προϊσταμένους τους. Στην αξιολόγηση και εξέλιξη των υπαλλήλων να μπορεί να συμμετέχει και το ΑΣΕΠ ». 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν πολλές από τις προτάσεις που κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα, ειδικά όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως εάν τελικά συμπεριλήφθηκαν στην ανωτέρω Εισήγηση της πλειοψηφίας. 
Η αποτύπωση των θέσεων που αναλύθηκαν από τους Γενικούς και Ειδικούς Εισηγητές των κομμάτων περιλαμβάνονται στις Ενότητες Α’ και Β’ της Έκθεσης, επιτρέποντας στους πολίτες, ανατρέχοντας και στα πρακτικά των συνεδριάσεων και στα επίσημα έγγραφα των προτάσεων, να σχηματίσουν πλήρη εικόνα. 
Όλο το σχετικό υλικό είναι διαθέσιμο ΕΔΩ .

http://www.airetos.gr/ota-kai-dimosia-dioikisi-sto-porisma-tis-epitropis-tis-boylis-gia-ti-syntagmatiki-anatheorisi.aspx


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρέσει σε %d bloggers: