Η Ιταλία απέρριψε το τελεσίγραφο Eurogroup: «Θα προχωρήσουμε όπως θέλουν οι Ιταλοί και όχι όπως θέλουν οι Βρυξέλλες»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

image_pdfimage_print

Τελεσίγραφο παρέδωσαν οι Βρυξέλλες στον Τζοβάνι Τρία ο οποίος όμως παρά το μπαράζ απειλών από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχτηκε, το απέρριψε!

Η Κομισιόν έδωσε διορία στη Ρώμη να κάνει αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έως τις 13 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, παρουσίασε στο Eurogroup τις θέσεις της κυβέρνησής τους, με καλά πληροφορημένες πηγές να υποστηρίζουν ότι δεν δέχθηκε να δεσμευθεί για καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό της χώρας.

Το Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας αποδέχθηκε τις ενστάσεις της Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και κάλεσε τη Ρώμη να προχωρήσει σε διορθώσεις.

Παρόλα αυτά, ο Τρία επανέλαβε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

«Ζητήσαμε την υπoβολή νέου προσχεδίου προϋπολογισμού, ή ενός αναθεωρημένου», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.

«Αναμένουμε να γίνει έως τις 13 Νοεμβρίου και αυτό είναι μια αναγκαιότητα», συμπλήρωσε ο Επίτροπος Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις του Τρία.

Χαρακτηριστική η αντίδραση του Μπρούνο Λεμέρ.

«Δεν μπορείς να βγεις από μία κρίση ξοδεύοντας!», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Politico.

Ο Λεμέρ κάλεσε την Ιταλία να σεβαστεί τους κανόνες, τονίζοντας μάλιστα ότι «ο,τιδήποτε διαφορετικό θα σήμαινε το τέλος της ευρωζώνης».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, οι χώρες-μέλη πρέπει να τηρούν το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και το χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Στα τέλη του προηγούμενου έτους το ιταλικό έλλειμμα ήταν 2,4% και το δημόσιο χρέος 132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

«Συμφωνούμε με την εκτίμηση της Κομισιόν», αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup.

«Ανυπομονούμε η Ιταλία και η Κομισιόν να εμπλακούν σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο και η Ιταλία να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν στην προετοιμασία ενός αναθεωρημένου προσχεδίου προϋπολογισμού», τονίζεται ακόμη.

Ομως, αποχωρώντας από το Eurogroup ο Τρία δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε διαδικασία αλλαγής του προϋπολογισμού, καθώς όπως είπε θα προχωρήσουμε όπως θέλουν οι Ιταλοί και όχι όπως θέλουν οι Βρυξέλλες”.

Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι τα ιταλικά ομόλογα θα ανακάμψουν.

«Ελπίζουμε ότι τα spreads θα πέσουν όταν η αγορά κατανοήσει τη στρατηγική μας», συμπλήρωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών.

Centeno: Μία εβδομάδα προθεσμία στην Ιταλία για να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της

Διορία μία εβδομάδα έχει η Ιταλία προκειμένου να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της  ανέφερε στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του Eurogroup, M. Centeno στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Centeno «είχαμε μία μακρά αλλά καλή συνεδρίαση. Εξετάσαμε τα προσχέδια προϋπολογισμού με επικέντρωση σε αυτόν της Ιταλίας.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Κομισιόν και να αναμορφώσει τον προϋπολογισμό της.

Η Ιταλία έχει περιθώριο μίας εβδομάδας για να προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού της βάσει των κανόνων που ισχύουν».

Για το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων ο επικεφαλής του Eurogroup ανέφερε ότι «καλωσορίζουμε τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests, αν και υπάρχει ακόμη η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των NPLs από αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες

Πέραν των NPLs υπάρχουν και άλλα προβλήματα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως το σκαιώδες τραπεζικό σύστημα, τα οποία συζητήσαμε σήμερα εκτενώς».

Moscovici: Οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους

Ο ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Ιταλία από το βήμα του Eurogroup τονίζοντας ότι «οι κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους».

Ο κ. Moscovici τόνισε πως  η ανάλυση της Κομισιόν για τα προσχέδια των προϋπολογισμών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα ο κ. Moscovici ανέφερε πως «τονίσαμε ότι σαφώς θα πρέπει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τις χώρες που υπάρχει πρόβλημα. Όμως υπάρχει ένας κανονισμός για τους προϋπολογισμούς στον οποίο όλοι έχουν συμφωνήσει

Ευχαριστούμε το Eurogroup που στήριξε απόλυτα την Κομισιόν αναφορικά με τις απόψεις που εξέφρασε για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Η «μπάλα» είναι πλέον στο γήπεδο της Ιταλίας, η Ιταλία θα πρέπει να καταθέσει έναν αναθεωρημένο προϋπολογισμό.

Ευελπιστώ ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τις ιταλικές αρχές έως τις 21/11.

Εκείνη την ημερομηνία θα ανακοινωθούν οι απόψεις της Κομισιόν για όλους τους προϋπολογισμούς της Ευρωζώνης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αρκετές δηλώσεις του ενάντια σε κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης (σ..σ: κυρίως ενάντια στον Matteo Salvini) ο Επίτροπος έσπευσε να εκφράσει τον απόλυτο σεβασμό του προς όλα τα στελέχη της ιταλικής κυβέρνηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το γεγονός ότι ο κ. Moscovici επανέλαβε αρκετές φορές ότι ούτε η Κομισιόν ούτε ο ίδιος ως Επίτροπος τάσσονται υπέρ των κυρώσεων και των τιμωριών.

«Είμαστε και εγώ προσωπικά ως Επίτροπος υπέρ του διαλόγου.

Ενός ανοιχτού διαλόγου που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Η Ιταλία είναι και θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρωζώνης τόσο για το δικό της καλό όσο και για το καλό όλων μας».

Regling (ESM): Nα τηρούνται οι κανόνες – Μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά

Ιδιαίτερα λιτός ήταν στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling, στέλνοντας όμως σαφές μήνυμα στην Ρώμη τονίζοντας ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται από όλους καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο η Ευρωζώνη μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

ΠΗΓΗ:PRONEWS.GR


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΔΩ:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρέσει σε %d bloggers: