ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δύναμης Ανάπτυξης – Εισήγηση τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για τη διευθέτηση/οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

image_pdfimage_print

Ραφήνα, 5/11/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου μας, για το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Ο Δήμαρχος δυστυχώς όχι.

 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας, κα Λάντα Μαριάννα και κα Σκαμάγκα Αλεξάνδρα (διευθύντρια), για την εισήγηση που έκαναν σχετικά με τη διευθέτηση / οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό μας συμβούλιο. Συγκεκριμένα η τεχνική υπηρεσία, είχε τη γνώση, αλλά και το θάρρος να αναφέρει ότι:

 

«…Η άποψη της Υπηρεσίας μας είναι ότι η αβέβαιη κατασκευή του φράγματος ανάσχεσης (Β΄ φάση) με απόσταση δεκαετίας από τα έργα διευθέτησης στην κοίτη (Α΄ φάση), αναιρεί στην πράξη, την πρόβλεψη της ασφαλούς παροχέτευσης του ρέματος, σε διάστημα 50ετίας. Η δοκιμή, σε διάστημα δεκαετίας, της παρεχόμενης ασφάλειας των έργων Α΄ φάσης, για να φανεί αν θα χρειαστεί να γίνει και η Β΄ φάση, μπορεί να προκαλέσει ειδικά στην εκβολή, σημαντικές ζημιές σε ανθρώπους και περιουσίες. Ως εκ τούτου, ζητούμε, στα πλαίσια της Οριστικής Μελέτης, είτε να γίνουν μαζί οι δύο φάσεις των έργων διευθέτησης είτε να προηγηθεί η Β΄ φάση. Η κατασκευή της λεκάνης ανάσχεσης είναι περιβαλλοντικά πιο συμβατή με τους υπάρχοντες περιορισμούς και θα πρέπει να προηγηθεί της κατασκευής των έργων διευθέτησης.

Δεν έχει αποτιμηθεί, σε συνδυασμό και με την επιλογή και τη σειρά των φάσεων κατασκευής των έργων διευθέτησης, το περιβαλλοντικό κόστος από την υποβάθμιση του οικολογικού πλούτου (υπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα) του Μεγάλου Ρέματος, από τα έργα διευθέτησης. …»

 

Μην κοροϊδεύουμε τους πολίτες με ημίμετρα αντιπλημμυρικής προστασίας

 

Είναι βέβαιο ότι όλοι μας, συμπολίτευση, αντιπολίτευση και υπηρεσιακοί παράγοντες, θέλουμε να θωρακίσουμε την πόλη της Ραφήνας, από τον όποιο μελλοντικό κίνδυνο πλημμύρας. Είναι όμως τρομερά ανεύθυνο και ανήθικο να υπόσχεται η πολιτεία – και δυστυχώς και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης που υπερψήφισαν το θέμα –  αντιπλημμυρική θωράκιση, όταν οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν στη μελέτη που μας παραδίδουν (κεφ. 2.2.3):

Ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής προστασίας θα επιτευχθεί με την κατασκευή του φράγματος ανάσχεσης στην πεδιάδα των Σπάτων και την ολοκλήρωση των λοιπών έργων διευθέτησης, που θα πραγματοποιηθούν σε Β Φάση.

Ο σκοπός του φράγματος είναι η ανάσχεση πλημμυρών και η λειτουργία του βασίζεται στη αρχή ότι ο όγκος αποθήκευσης πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμος για την ανάσχεση. Έτσι η παροχή εισόδου για περιόδους επαναφοράς Τ≤ ~20 έτη ισούται με την παροχή εξόδου μέσω των αγωγών διόδευσης. Για πλημμυρικές παροχές περιόδου επαναφοράς  >20 ετών, λειτουργεί και ο υπερχειλιστής και η διόδευση μέσω του έργου διόδευσης.”

 

Το αναφερόμενο φράγμα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, θα εκτιμηθεί σε 10 χρόνια εάν πρέπει να κατασκευαστεί και θα αποτελέσει τη Β’ φάση αντιπλημμυρικής θωράκισης. Συνεπώς η περιοχή της Ραφήνας, έως τότε, παραμένει εκτεθειμένη στον κίνδυνο πλημμύρας, παρά τα προτεινόμενα έργα που θα γίνουν στην Α΄φάση.

 

Τι εισηγήθηκε η παράταξή μας το Νοέμβριο 2017 και τον Οκτώβριο 2018

 

Η Δύναμη Ανάπτυξης, πάντα με υπευθυνότητα και γνώση, ανέλυσε τη μελέτη και τα δεδομένα στα οποία είχε βασιστεί, ώστε αντί αρνητικής κριτικής να μπορεί να καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις. Τόσο ο επικεφαλής κ. Ανδρέας Βασιλόπουλος, με την επιστημονική ιδιότητα του Γεωλόγου και καθηγητή Γεωπληροφορικής, όσο και οι ειδικοί συνεργάτες του, είχαν από τον Νοέμβριο του 2017 καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα.

Στη σχετική Επιτροπή Διαβούλευσης και στο τότε δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Βασιλόπουλος τοποθετούμενος είχε αναφέρει ότι:

«το φράγμα ανάσχεσης θα έπρεπε να προηγηθεί των έργων διευθέτησης και μάλιστα με ύψος αυξημένο κατά 70 εκατοστά σε σχέση με το προτεινόμενο από τη μελέτη, ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα αναγκαία έργα στην κοίτη», τονίζοντας ότι «θα έπρεπε η μελέτη να προβλέπει αντιπλημμυρική θωράκιση της Ραφήνας για περίοδο επαναφοράς πεντηκονταετίας κι όχι εικοσαετίας. Αν είναι οικονομικό το θέμα θα έπρεπε να το δούμε με την πολιτεία αυτό, αλλά ως δημοτικό συμβούλιο κι ως μελετητές, δε μπορούμε να προτείνουμε έργα εικοσαετίας.»

 

Κύριε Δήμαρχε δεν αλλάζουμε μία τεχνική εισήγηση επειδή δε μας εξυπηρετεί.

 

Γίναμε μάρτυρες ενός απίστευτου γεγονότος. Ζήτησε ο Δήμαρχος τη γνώμη της τεχνικής υπηρεσίας, η οποία όμως εξέφρασε αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μεγάλο Ρέμα. Μάλιστα η τεχνική υπηρεσία αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη πρόκληση σημαντικών ζημιών σε ανθρώπους και περιουσίες, αλλά και σε περιβαλλοντικό κόστος από την υποβάθμιση του οικολογικού πλούτου (υπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα) του Μεγάλου Ρέματος, από τα έργα διευθέτησης.

Ο Δήμαρχος αιφνιδίως την ώρα της συνεδρίασης άλλαξε την εισήγηση λέγοντας ότι εκείνος (παρότι δεν είναι ειδικός) πείστηκε από τις εξηγήσεις των μελετητών. Ουσιαστικά φοβούμενος μάλλον το «πολιτικό κόστος» εναντίωσης στα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής, φρόντισε η εισήγηση να μην έρχεται σε αντιπαράθεση με τους μελετητές που είχε ορίσει η Περιφέρεια Αττικής.

Η μεθόδευση αυτή δυστυχώς ανάγκασε και πάλι την παράταξή μας και τον επικεφαλής της κ. Ανδρέα Βασιλόπουλο, παρότι ζητάμε την κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, τα οποία και θεωρούμε απολύτως αναγκαία, να ψηφίσει αρνητικά.

Είναι λυπηρό οι ειδικοί επιστήμονες και υπηρεσιακοί παράγοντες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ο Δήμαρχος  ΡαφήναςΠικερμίου φοβούμενος τις σχέσεις του με την Περιφέρεια και το Υπουργείο, να μην υπολογίζει ούτε την ασφάλεια των πολιτών του. Εδώ έχουμε εκλεγεί από τους πολίτες και ο ρόλος μας είναι να προστατεύουμε τα δικά τους συμφέροντα και όχι άλλων.

 

 

ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣΓραφείο επικοινωνίας Υποψήφιου  Δημάρχου ΡαφήναςΠικερμίου, καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλου

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρέσει σε %d bloggers: