Posts by Category: Κεντρική

image_pdfimage_print
Κεντρική August 15, 2018

Καλή Παναγιά, Έλληνες!


Καλή Παναγιά, Έλληνες!

Του Θανάση Κ.

Η “Κοίμηση της Παναγίας” που γιορτάζουμε σήμερα είναι μια ευκαιρία να δούμε – να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε – όχι απλώς την “Πίστη” μας ως λαός, αλλά την ταυτότητά μας, όπως διαμορφώθηκε κι όπως αναδεικνύεται μέσα από την Πίστη, τα δόγματα που τη στηρίζουν και τους θρύλους που τη συνοδεύουν…
Γιατί η Πίστη δεν είναι, όπως φαντάζονται κάποιοι, “προσωπική επιλογή μεταφυσικής προσδοκίας”. Είναι κυρίως στοιχείο που διαμορφώνει διαχρονικά την πολιτιστική ταυτότητα ενός λαού.
Η αίσθηση “ιερότητας” που έχει κάθε ιστορικός λαός, είναι κάτι σαν “καθρέφτης”, μέσα από τον οποίο αποκαλύπτεται η συλλογική του ταυτότητα και τα πιο δυναμικά στοιχεία της ιδιο-προσωπείας του. Στην περίπτωσή μας και η Οικουμενικότητα του Ελληνισμού. Αφού ο Χριστιανισμός υπήρξε μια παγκόσμια Εκκλησία που γεννήθηκε Ελληνόφωνη…
Το να ατενίσεις τον βαθύτερο εαυτό σου μέσα σε τέτοιο “καθρέφτη” είναι μια “άσκηση” δύσκολη. Αλλά πολύ αποκαλυπτική…
* Η πρώτη γυναικεία θεότητα των Ελλήνων, από τα βάθη των αιώνων, δεν είναι καν Ελληνική. Είναι μια Φρυγική θεότητα: η Κυβέλη.
Δίνει μορφή στις δημιουργικές δυνάμεις της άγριας φύσης. Είναι σκληρή, προσωποποιεί τη φυσική γονιμότητα και την ερωτική μανία, που της προκάλεσε ο κατά το μύθο τραγικός θάνατος του εραστή της. Στη λατρεία της κυριαρχούσαν, αρχικά τουλάχιστον, στοιχεία “κατευνασμού”. Από πολλούς θεωρείται απόηχος μητριαρχικών κοινωνιών από καρποσυλλέκτες ή κυνηγούς, χωρίς αναπτυγμένη Γεωργία ακόμα…
Κατά μια εκδοχή το όνομά της Matar Kubileya ή “Κυβέλεια μήτηρ”, σημαίνει “μητέρα του όρους” ή “των ορέων” – και κατά άλλη ανάγνωση: “γεννημένη από πέτρα…
* Στους Έλληνες της Μικράς Ασίας πέρασε, αλλά άλλαξε εντελώς προσωπικότητα (και μυθικό υπόβαθρο). Μετασχηματίστηκε σε Ρέα, Τιτανίδα (κόρη Τιτάνων) σύζυγος (και αδελφή) του Κρόνου, και μητέρα βασικών θεών του μετέπειτα δωδεκαθέου: της Εστίας, της Δήμητρας, της Ήρας, του Άδη, του Ποσειδώνα – τελικά και του ίδιου του Δία.
Η Ρέα δεν πάσχει από μανία ανεκπλήρωτου ερωτικού πάθους, όπως η Κυβέλη. Η Ρέα προσπαθεί να σώσει τα παιδιά της που τα καταπίνει ο σύζυγός της Κρόνος (από το φόβο που του προκάλεσε ένας χρησμός, ότι ένα παιδί του θα τον εξοντώσει, τελικά). Καταφέρνει λοιπόν, να ξεγελάσει τον Κρόνο, κρύβοντας το Δία, το μικρότερο γιό της, σε μια σπηλιά στα βουνά της Κρήτης. Όταν ενηλικιώνεται ο Δίας, πραγματοποιεί το χρησμό, εξουδετερώνει τον πατέρα του και απελευθερώνει τα αδέλφια του με τη βοήθεια… καθαρτικού που έδωσε η Ρέα, ώστε να τα αποβάλει…
Η Ρέα είναι… “σωτήρ ψεύτρα”! Σώζει τα παιδιά της εξαπατώντας τον σύζυγό της.
Κι αυτός είναι ο πρώτος αξιοπρόσεκτος μετασχηματισμός:
Δεν είναι “στερημένη” ερωτικά – είναι τραγική μητέρα.
Δεν είναι σκληρή και “πέτρινη” – είναι πονηρή και ραδιούργα.
Την απορροφά πλήρως η αγωνία για τα παιδιά της που αφανίζονται από τον ίδιο τον πατέρα τους – και τα σώζει.
Μαζί αποδεικνύεται μοιραία για τη γενιά της, τη δική της και του συζύγου της – του Τιτάνες. Αφού ο γιός της Δίας, τους εξολοθρεύει στην Τιτανομαχία κι έτσι λυτρώνει τα αδέλφια του.
Ταυτόχρονα οι θηλυκές ιδιότητες δεν μετασχηματίζονται μόνο – διασπώνται επίσης: Η μία της κόρη, η Εστία είναι η προστάτιδα της οικογένειας. Η άλλη, η Δήμητρα είναι η προστάτιδα της Γεωργίας, της δημιουργικότητας της γης (της φυτικής παραγωγής). Η τρίτη κόρη της, η Ήρα είναι η προστάτιδα της γονιμότητας των ανθρώπων.
Η λατρεία των φυσικών δυνάμεων “εξανθρωπίζεται”. Και ταυτόχρονα οι θεότητες μεταπλάθονται “κατ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπων”: Τα τέρατα Τιτάνες (οι εκατόγχειρες αδελφοί της Ρέας, οι Κύκλωπες κλπ.) ηττώνται από το γιό της, το Δία. Και πλέον κυριαρχούν στο Πάνθεον ανθρωπόμορφες θεότητες. Που έχουν παράλληλα με την ανθρώπινη μορφή και τα ανθρώπινα πάθη.
* Και πλέον κάνει την εμφάνιση της μια ακόμα θηλυκή θεότητα: Η Αφροδίτη.
Κατ’ άλλους αδελφή της Ρέας (και του Κρόνου), κατά άλλους… εγγονή της Ρέας (κόρη του Δία και της Διώνης): Είναι η θεά του έρωτα της σεξουαλικότητας, του πόθου και της γονιμότητας (της τελευταίας – παράλληλα με την Ήρα).
Υπάρχει και η εκδοχή του Πλάτωνα στο Συμπόσιο, όπου και οι δύο θρύλοι ανταποκρίνονται σε διαφορετικές θεότητες, η μία της “Ουρανίας” και η άλλη της “Πάνδημης” Αφροδίτης. Η πρώτη προστατεύει τον εξιδανικευμένο “πνευματικό έρωτα” και η δεύτερη τον σαρκικό, ηδονιστικό έρωτα.
Εδώ η κατάτμηση προχωράει ακόμα περισσότερο. Και ο “εξανθρωπισμός” του Θείου, επίσης.
Ίσως γι’ αυτό, κρίσιμο για την κατανόηση της Ρέας είναι το όνομά της, που σημαίνει “αυτή που ρέει”: η ρευστή, αυτή που βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή και εξέλιξη. Γιατί με τη Ρέα ξεκινούν οι μεγάλοι μετασχηματισμοί του στοιχείου της “Ιερότητας” στις αρχαιοελληνικές κοινωνίες.
Ανάμεσα στη Ρέα και το Δία συντελείται επίσης η μεγάλη μετάβαση: από τους προ-Ομηρικούς, “χθόνιους” θεούς, στου Ομηρικούς, αυτό που συνήθως ονομάζουμε “δωδεκάθεο”. Το κεντρικό πρόσωπο πλέον δεν είναι θηλυκή θεότητα. Είναι ο Δίας, ένας πολεμικός Θεός, που επιβάλλεται ανατρέποντας με σύγκρουση όλη την “προτέρα” κατάσταση, όπου κυριαρχούν τα στοιχεία της Φύσης (Ουρανός, Κρόνος).
Από τη “φυσιοκρατική” Θεολογία περνάμε στην “ανθρωπόμορφη”.
Κι αυτό εμπεριέχει βαρύτατο συμβολισμό: Αντί οι άνθρωποι στο εξής να υποτάσσονται στα στοιχεία της Φύσης, θα αρχίσουν να τα μελετούν, να αναζητούν απαντήσεις. Κι έτσι γεννιέται η Φυσική Φιλοσοφία, κυρίως στην Ιωνία, η λεγόμενη και Προσωκρατική. Όσο οι άνθρωποι είχαν θεοποιήσει τη Φύση δεν μπορούσαν να αναρωτιούνται για την αρχή του κόσμου. Την θεωρούσαν “δεδομένη”.
Τώρα που οι Θεοί τους είναι ανθρωπόμορφοι, μπορούν πλέον να θέσουν τέτοια ερωτήματα…
* Η επόμενη κυρίαρχη θηλυκή θεότητα είναι η Ήρα. Εκπροσωπεί την ανθρώπινη γονιμότητα και την ιερότητα του γάμου. Σμίγει με το Δία, ο οποίος την ερωτεύεται και κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Αλλά στη συνέχεια την απατά με πολλές άλλες – γυναίκες ή θεές. Και η ίδια τον ζηλεύει, αλλά πασχίζει να ελέγξει την ορμή του αλλά και τη ζήλεια της – κι έτσι να ισορροπήσει τη σχέση τους. Η Ήρα συμβολίζει, μεταξύ άλλων, όχι ακριβώς την Ισορροπία, αλλά την εξισορρόπηση. Έννοια κεντρική τελικά, στην αρχαιοελληνική σκέψη…
* Την ίδια εποχή, ωστόσο, γεννιέται και μια ακόμα σημαντικότατη θεά: Η Αθηνά! Κόρη του Δία και της πρώτης συζύγου του, της Μήτιδος. Ο Δίας έμαθε, πάλι από χρησμό, ότι το παιδί που θα γεννούσε θα τον ανέτρεπε, όπως συνέβη και με τον πατέρα του, τον Κρόνο. Αυτή τη φορά όμως, ο Δίας δεν περίμενε να γεννηθεί το μωρό για να το καταπιεί. Καταπίνει αμέσως την ίδια την εγκυμονούσα μητέρα, τη Μήτιδα. Λίγο αργότερα άρχισε να σφαδάζει από τους πόνους. Οπότε ο γιός του Ήφαιστος, με ένα τεράστιο σφυρί χτύπησε το Δία στο κεφάλι και από μέσα πετάχτηκε η Αθηνά πάνοπλη! Αμέσως γονάτισε μπροστά στον πατέρα της και του δήλωσε υποταγή. Κι έγινε το αγαπημένο του παιδί.
Το όνομά της, κατά τον Πλατωνικό Κρατύλο σημαίνει: Η-θεό-Νόα: η Σοφία του Θεού! Κατά πιο σύγχρονες απόψεις αυτή η εκδοχή είναι παρετυμολογία. Πάντως στο αρχαίο δωδεκάθεο συμβόλιζε την Σοφία του Θεού (όχι των Θεών)! Ήταν ταυτόχρονα προστάτιδα των τεχνών (Εργάνη), ήταν κατ’ εξοχήν πολεμική Θεά, αφού νίκησε σε αναμέτρηση και το Θεό του Πολέμου, τον Άρη. Και ήταν πάντα παρθένος. Η μοναδική αδιαμφισβήτητη Παρθένος στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο…
Ξεχωριστή η σχέση της με την πόλη της Αθήνας, που πήρε το όνομά της από τη Θεά, όταν κέρδισε την εύνοια των κατοίκων της σε ανοιχτό διαγωνισμό με τον Ποσειδώνα.
Η Αθηνά ξεχώριζε και για την δικαιοσύνη της, που πήγαινε πέρα από τους συμβατικούς κανόνες (υπερασπίστηκε και έσωσε τον Ορέστη στη δίκη του για τη δολοφονία της μητέρας του, Κλυταιμνήστρας), λατρευόταν και ως “Παρθένος” (εξ ού και ο περιώνυμος ναός προς τιμήν της, ο Παρθενώνας), και ως “Πολιάς” (γιατί ήταν προστάτης της Πόλης των Αθηνών) και ως “Παλλάδα” (από το όνομα του φοβερού γίγαντα Πάλλαντα που σκότωσε στη Γιγαντομαχία, όταν απέτυχαν όλοι οι άλλοι) και ως “Πρόμαχος”, γιατί πρώτη έμπαινε φοβερή στις μάχες.
Η έννοια της Παρθένου που προστατεύει την Πόλη, και της υπερτάτης “στρατηγού” – Προμάχου, που συμβολίζει ταυτόχρονα την του Θεού Σοφία, γεννήθηκε ήδη από τότε. Στις ψυχές και στην φαντασία των αρχαίων Ελλήνων…
* Πολύ-πολύ αργότερα, τον τέταρτο και τον Πέμπτο μ.Χ. αιώνα οι δύο Οικουμενικές Σύνοδοι στη Νίκαια (325) και στην Κωνσταντινούπολη (381-3), θα ενσωματώσουν το Πλατωνικό πνεύμα στη νέα Θρησκεία, τον Χριστιανισμό.
Ο οποίος επικράτησε πλήρως! Η παλαιά θρησκεία των Ελλήνων και ολόκληρου του Ρωμαϊκού κόσμου εκτοπίσθηκε και διώχθηκε, αλλά ο Χριστιανισμός “εξελληνίστηκε” μέσα από την νεο-Πλατωνική σύνθεση και έγινε Οικουμενικός.
Και μαζί, η διάδοση του Χριστιανισμού, εξελλήνισε όλο τον τότε γνωστό κόσμο…
Η μορφή της Παναγίας, την Παρθένου μητέρας του Θεανθρώπου, αναδείχθηκε στη συνείδηση των Πιστών, ως υπέρτατη Μητέρα-Αγάπη. Χωρίς τη σκληρότητα της Κυβέλης, χωρίς τις “σωτήριες ραδιουργίες” της Ρέας, χωρίς την αγωνία της Ήρας για συνεχή “εξισορρόπηση” ανάμεσα στα πάθη (τα δικά της και του Δία). Η Αγάπη τα ξεπερνά – τα υπερβαίνει – όλα αυτά.
Όμως πέρα από την “υπέρβαση” υπάρχει και το στοιχείο της “συνέχειας”…
Για τους Έλληνες, ιδιαίτερα, η μορφή της Παναγίας διατήρησε ακέραιο το χαρακτηριστικό της “υπερμάχου στρατηγού”, που αγκαλιάζει και σώζει τους πιστούς της, και προστατεύει την πόλη Της, όπου μέσα δεσπόζει ο ναός της του Θεού Σοφίας. Κι έτσι ενεγράφη στο υποσυνείδητο των Ελλήνων ως μετασχηματισμός – συνέχεια – υπέρβαση της Παρθένου Αθηνάς. Κι έτσι λατρεύεται μέχρι σήμερα.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αρχαίες θεότητες, που γεννήθηκαν ως τέκνα θεοτήτων, η Παναγία ήταν απολύτως ανθρώπινη – αλλά θεώθηκε.
Θεώθηκε μέσα από το τριπλό θαύμα Αγάπης το οποίο συμβολίζει:
–Της αγάπης του Θεού για τους ανθρώπους, μέσα από την οποία γεννήθηκε από την Παρθένο ο Υιός του Θεού, για να σώσει τους ανθρώπους.
–Της αγάπης του ίδιου του Χριστού που θυσιάστηκε για τους ανθρώπους.
–Και της αγάπης την ίδιας για τον γιό της.
Οι αρχαίοι Έλληνες εξανθρώπισαν τους Θεούς τους.
Ο Χριστιανισμός έκανε το επόμενο βήμα:
Ενανθρώπισε το Θεό, που θυσιάστηκε για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και θέωσε τον άνθρωπο μέσα από την Αγάπη.

Η μορφή της Παναγίας τα συμπυκνώνει όλα αυτά, με μοναδική τρυφερότητα, που αναβλύζει από τις εικόνες της ως “βρεφοκρατούσα”.
Λες και κρατάει όχι μόνο την ίδιο τον Ιησού, αλλά όλη την ανθρωπότητα. Και τον καθένα από μας προσωπικά…
Κι έτσι πέρασε στο υποσυνείδητο των Ελλήνων διαχρονικά.
Η μορφή της Παναγίας είναι κεντρική για όλο το Χριστιανισμό.
Αλλά για τους Έλληνες είναι ταυτόχρονα η “αιώνια Μάνα” και η “υπέρμαχος στρατηγός”.
Εμείς οι Έλληνες δεν χάνουμε ποτέ την μάνα μας!
Ακόμα κι αν η φυσική μας μητέρα δεν βρίσκεται πια στη ζωή, πάντα τη βλέπουμε στις εικόνες της Παναγίας, να μας κοιτάζει, με το βλέμμα εκείνο, που είναι βάλσαμο για τις οδύνες μας, ηρεμία για τις αγωνίες μας, κουράγιο για τη ζωή μας και πηγή έμπνευσης για τις δυσκολίες μας.
Καλή Παναγιά σε όλους…
Κι αν το θέμα σας ενδιαφέρει, να και μερικές σκέψεις ακόμα…
Η “άμωμος σύλληψη” της Παναγίας δεν είναι “πρωτοφανής” για τους Έλληνες.
–Μέσα στην αρχαιοελληνική παράδοση υπάρχει ένα “προηγούμενο”: της Ήρας που γέννησε τον Ήφαιστο χωρίς τη “μεσολάβηση” του Δία (κατά τον Ησίοδο, τουλάχιστον). Και ο Ήφαιστος, αν και ο πιο αδικημένος από τους Ολύμπιους Θεούς, ήταν ο πατέρας της Τεχνολογίας – ο τροφοδότης του φοβερού Δία με κεραυνούς, το όπλο που έκανε τον πατέρα των Θεών ακατανίκητο.
Τα χριστιανικά δόγματα είναι γεμάτα από επιβιώσεις της αρχαιοελληνικών μύθων. Πολλά απευθείας “δάνεια” – άλλα με πλήρη αντιστροφή:
–Ο Ηρακλής είναι κι αυτός “γιός Θεού”. Που έχει το δίλημμα ανάμεσα στο δρόμο της Αρετής και της (Ηδονιστικής) Κακίας, και διαλέγει την Αρετή, αν και ξέρει ότι είναι ο πιο δύσκολος δρόμος.
Με το γιό του Δία, Ηρακλή, ο άνθρωπος γίνεται ελεύθερος, γιατί επιλέγει: την Αρετή, ως μια διαρκή δοκιμασία – άθληση θέωσης! Και τελικά ανεβαίνει στον Όλυμπο…
Στο Χριστιανικό δόγμα ο Υιός του Θεού, απελευθερώνει τον άνθρωπο από την Αμαρτία. Και τελικά, μετά τον μαρτυρικό του θάνατο, ανασταίνεται και ανεβαίνει στον Ουρανό.
–Στην Εβραϊκή μυθολογία τον Καρπό της Γνώσης τον έδωσε στους ανθρώπους ο υπέρτατος Δαίμονας, μεταμορφωμένος σε “κατηραμένο όφη”. Και ο Θεός τιμώρησε τους ανθρώπους εξορίζοντάς τους από τον Κήπο της Εδέμ…
Στην Ελληνική μυθολογία, το Φώς της Γνώσης, το έδωσε στους ανθρώπους ένας τραγικός Τιτάνας, ο Προμηθέας. Και ο Δίας τιμώρησε τον Προμηθέα (όχι τους ανθρώπους) αλυσοδένοντάς τον στον Καύκασο…
Η Χριστιανική Πίστη θέλει τον Υιό του Θεού να σώζει τους ανθρώπους από το Προπατορικό αμάρτημα. Η Ελληνική μυθολογία θέλει τον γιό του Δία, τον Ηρακλή, να σώζει τον Προμηθέα από τον ποινή του (για το…”προπατορικό αμάρτημα” των ανθρώπων).
Για τους Έλληνες, ο Δίας σεβάστηκε την επιλογή του γιού του Ηρακλή, να ελευθερώσει τον Προμηθέα. Τους σμίγει πλέον και τους τρείς, η αγάπη τους για τον Άνθρωπο. Κι έτσι “εξανθρωπίστηκε” ο ίδιος ο Δίας…
Ενώ με τη θυσία του Θεανθρώπου “εξανθρωπίζεται” ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, μέσα από τη θυσιαστική αγάπη του Υιού Του για τον Άνθρωπο.
Τα Χριστιανικά δόγματα επηρεάζουν τις συνειδήσεις και τις ιστορικές προσωπικότητες κάθε λαού:
* Οι Ιρλανδοί βιώνουν το πέρασμά τους από τους δρυΐδηδες και τις νύμφες των δασών στον Χριστιανό ιεραποστολό – τον “φωτιστή” τους – Άγιο Πατρίκιο.
* Οι Βρετανοί βιώνουν το πέρασμά τους από τους μύθους του Κάμελοτ και της Στρογγυλής Τραπέζης του Αρθούρου, στη στυγερή δολοφονία του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρυ Τόμας Μπέκετ, που οδήγησε τελικά στον Θρόνο το Ριχάρδο και τον αδελφό του Ιωάννη τον Ακτήμονα, ο οποίος υπέγραψε τη ληξιαρχική πράξη γενέσεως της Δημοκρατίας, τη Μάγκνα Κάρτα.
* Οι Γερμανοί περνάνε από τον Θώρ και τις Βαλκυρίες στον Ιησού, αλλά και από τον Αρμίνιο (Χέρμαν), τον πολέμαρχό τους που διέλυσε τρείς ρωμαϊκές λεγεώνες μέσα στον Τευτοβούργιο δρυμό το 9 μ.Χ., ως το Λουθήρο, που διακήρυξε το τέλος του Πνευματικού Ολοκληρωτισμού της Αγίας Έδρας και επανατοποθέτησε τις βάσεις του Χριστιανισμού.
* Οι Γάλλοι βιώνουν την εθνο-γένεσή τους κάτω από τα λάβαρα της Ιωάννας της Λωρραίνης, μια δεκαπεντάχρονης που μιλούσε με τους Αγίους, ένωσε τα ηττημένα γαλλικά στρατεύματα υπό τη Σκέπη της Παρθένου και τα οδήγησε στη νίκη (κατά των Βρετανών). Η ίδια η Ιωάννα μαρτύρησε λίγο αργότερα, αλλά οι Γάλλοι νίκησαν τελικά τον 100ετή Πόλεμο και θεμελίωσαν το Έθνος τους.
* Οι Σέρβοι βιώνουν την εθνο-γένεσή τους από τον Στέφανο Νιμάνια, ο νεώτερος γιός του ο οποίου γίνεται μοναχός, ιδρύει την Αγιορίτικη Μονή του Χιλανδαρίου, αναδεικνύεται στον πρώτο Αρχιεπίσκοπο της αυτοκέφαλης Σερβικής Εκκλησίας και λίγο αργότερα σε άγιο της Χριστιανοσύνης: τον Άγιο Σάββα, προστάτη του Σερβικού Έθνους.
Όλοι οι Χριστιανικοί λαοί της Ευρώπης, έζησαν την ανάμιξη των προχριστιανικών παραδόσεών τους με τα Χριστιανικά δόγματα. Κι όλοι διαμορφώθηκαν ιστορικά από αυτή την “ανάμιξη”.
Στους σύγχρονους Έλληνες κεντρική μορφή της εθνο-γένεσής τους είναι η μορφή της Θεοτόκου Παρθένου. Η “υπέρμαχος Στρατηγός”.
Από την Κυβέλη τη “γεννημένη από πέτρα”, στη σοφή και αντρειωμένη και δίκαιη “Πρόμαχο” Αθηνά, και τελικά στην “υπέρμαχο στρατηγό” Θεοτόκο Παρθένο – μάνα της Αγάπης.
Η εξέλιξη των ανθρωπολογικών προτύπων, προφανής. Και η επίδρασή της στη συλλογική προσωπικότητα κάθε Έθνους, αποκαλυπτική.
Το αντικληρικαλιστικό μένος των “φωταδιστών” – αριστερών και… φιλελέφτ – όλα αυτά δεν μπορεί να τα κατανοήσει.
Και – το κυριότερο: Δεν μπορεί να τα ξεριζώσει!
Επιβίωσαν και εξελίχθηκαν μέσα από χιλιάδες χρόνια. Έχουν βαθιές ρίζες στο συλλογικό υποσυνείδητο κάθε λαού. Καθορίζουν το ποιοί είμαστε.
Κάποιες φορές, εμείς οι ίδιοι αμφισβητούμε την Πίστη μας, πολλές φορές αμφισβητούμε τις πράξεις όσων εκπροσωπούν την Πίστη μας, αλλά δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το ίδιο το συλλογικό υποσυνείδητό μας, την Ψυχή μας.
Δεν ανεχόμαστε να μας την ακρωτηριάσουν…
Δεν μπορούν να μας λοβοτομήσουν!
Σε κάθε δύσκολή στιγμή ψιθυρίζουμε:
–Παναγιά μου…
Και λίγο πιο ψύχραιμα μετά, σκεπτόμαστε:
–Συν Αθηνά και χείρα κίνει…
Μέσα από την νεοπλατωνική Σύνθεση των Πατέρων της Εκκλησίας εκεί τον Τέταρτο μ. Χ. αιώνα, και την επιβίωση-μετεξέλιξη αρχέγονων Ελληνικών μύθων, όπως πέρασαν στα Χριστιανικά δόγματα, εξελληνίστηκε ολόκληρη η Ευρώπη!
Τώρα δεν θα καταφέρουν να αφελληνίσουν την Ελλάδα!
Καλή Παναγιά σε όλους!

Το διαβάσαμε από το: Καλή Παναγιά, Έλληνες! http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2018/08/blog-post_459.html#ixzz5OE4bhCot

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ακαταλληλότητα της παραλίας στις Μαρίκες για κολύμβηση προκαλώντας δικαίως ανησυχία σε εκείνους που συνηθίζουν να κολυμπούν στην πανέμορφη αυτή παραλία. Tο RPSOS.gr, ομάδα εθελοντικής δράσης και υποστήριξης, άμεσα ενήργησε με στόχο να διαπιστώσει εάν η μόλυνση ήταν παροδικό φαινόμενο.

Την παραθαλάσσια αυτή ρύπανση είχε εγκαίρως επισημάνει στις 2 Αυγούστου η συμπολίτης μας κα Χέλμη, την ευχαριστούμε για αυτό, η οποία ενήργησε πολύ σωστά λαμβάνοντας και αποστέλλοντας για μικροβιολογική ανάλυση σε εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ τρία δείγματα θαλασσινού νερού.

Άμεσα πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες, την Κυριακή 12 Αυγούστου, σε δύο κεντρικές θέσεις της παραθαλάσσιας ζώνης στις Μαρίκες, όπου το βάθος είναι 1,5 μέτρο, λαμβάνοντας δείγματα 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων αυτών έδειξαν χαμηλές τιμές ρύπων, πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Για να κατανοήσουν καλύτερα οι πολίτες την παροδικότητα του φαινομένου, πρέπει να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη παραλία επιβαρύνεται με ρυπαντικό φορτίο από το νερό που εκβάλει από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Επομένως σε περιόδους μετά από βροχόπτωση έντονης ραγδαιότητας και ειδικά όταν επικρατούν βόρειοι άνεμοι, το ρυπαντικό φορτίο είναι επόμενο να μεταφέρεται στην παραλία στις Μαρίκες. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύπανση αυτή ουδεμία σχέση έχει με την πρόσφατη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Τα διαφορετικά αποτελέσματα από την μία εβδομάδα στην άλλη, καταδεικνύουν την ανάγκη συχνών ελέγχων των παραθαλάσσιων υδάτων. Με τη συνεργασία εθελοντών πολιτών που μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να συλλέγουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα δείγματα νερού, μπορούμε ως ομάδα RPSOS.grνα πραγματοποιούμε περιοδικούς δωρεάν ελέγχους, όχι μόνο από τις Μαρίκες και τις άλλες παραλίες του Δήμου μας, διασφαλίζοντας την υγεία των κολυμβητών.

Αποτελέσματα ανάλυσης δείγματος νερού _ ΜΑΡΙΚΕΣ

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Συντονιστής ομάδας RPSOS.gr

Τηλεφωνικό κέντρο 211 8005440

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018 ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ https://www.civilprotection.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ONLINE ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΤΖΙΒΙΤΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018

Κατέσχεσαν επίδομα πυρόπληκτου λόγω ΕΝΦΙΑ. Ήρθη η κατάσχεση, οδηγίες προς τις εφορίες

Μετά την καταγγελία πολίτη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ συνομίλησε μαζί του, παρενέβη για την άρση της κατασχεσης και έδωσε οδηγίες στις εφορίες να είναι προσεκτικές όταν βλέπουν κατάθεση ποσού 5.000 ευρώ που είναι το επίδομα προς πυρόπληκτους

Ήρθη η κατάσχεση επιδόματος πυρόπληκτου για οφειλή προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ), μετά από προσωπική παρέμβαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος συνομίλησε και με τον πολίτη που προέβη στη σχετική καταγγελία.

Παίρνοντας την υπόθεση από την αρχή, ο κ. Θάνος Καζακίδης, κάτοικος της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά, κατήγγειλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ότι το επίδομα κατατέθηκε μεν στις 6 Αυγούστου αλλά είδε να κατάσχεται μέρος αυτού για οφειλή λόγω ΕΝΦΙΑ, και παρά το γεγονός ότι το εν λόγω επίδομα έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ακατάσχετο (με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Το θέμα επιλύθηκε μετά την παρέμβαση Πιτσιλή, ενώ, όπως εξηγούσαν πηγές της ΑΑΔΕ, η εφορία δεν ξέρει αν το ποσό είναι ακατάσχετο ή όχι, απλώς διαπιστώνει ότι υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό.

Για την αποφυγή όμως ανάλογου περιστατικού στο μέλλον, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιτσιλής έδωσε οδηγία στις εφορίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, όταν βλέπουν κατάθεση ποσού 5.000 ευρώ, που είναι και το επίδομα προς τους πυρόπληκτους.

https://www.news247.gr/koinonia/kateschesan-epidoma-pyropliktoy-logo-enfia-irthi-i-kataschesi-odigies-pros-tis-efories.6640536.html

Κατέσχεσαν επίδομα πυρόπληκτου λόγω ΕΝΦΙΑ. Ήρθη η κατάσχεση, οδηγίες προς τις εφορίες

Και επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών στους πυρόπληκτους

Συνεργασία Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Πέραν της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, που ήδη καταβάλλονται στους πληγέντες από τις φωτιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ξεκίνησε την ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος κάλυψης τηλεπικοινωνιακών αναγκών των 1200 ευρώ.

Μόνο χθες, που ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος αυτού, 270 νοικοκυριά και 27 επιχειρήσεις παρέλαβαν τα 1.200 ευρώ.

Το επίδομα κάλυψης τηλεπικοινωνιακών αναγκών θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες και σε όσους έχουν ήδη λάβει την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και αποφάσεις, για όλες τις νέες πληρωμές.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι πληγέντες καθώς αποφεύγεται η εκ νέου αίτηση για την απόδοση του επιδόματος και η καταβολή γίνεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Εξάλλου, τις 3.667 έφθασαν οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα και ήδη 863 νοικοκυριά και 31 επιχειρήσεις πήραν την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, των 5.000 και 8.000 ευρώ, αντίστοιχα.

https://www.news247.gr/koinonia/kai-epidoma-tilepikoinoniakon-anagkon-stoys-pyropliktoys.6640272.html

Και επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών στους πυρόπληκτους

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018

Συνημμένα θα βρείτε ΤΟΝ Χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018 όπως αναρτήθηκε από την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ σήμερα στην ιστοσελίδα της  www.civilprotection.gr

Παρακαλούμε για την δημοσίευση του χάρτη στην ιστοσελίδα σας με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολίτων.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος ONLINE στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΒΙΤΖΗΣ

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΤΗΛ : 2294321033

ΕMAIL : stzivitzis@0164.syzefxis.gov.gr

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018
Κεντρική August 13, 2018

ΤΕΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΑΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

Στη φωτο: Η Περσεφόνη φυλάει τον Σίσυφο στον Άδη.
Μελανόμορφη Αμφορά Αττικής, περ. 530 π.Χ.,
Οι περισσότεροι είναι «νεκροί”. Απλά δεν το γνωρίζουν ακόμη.

Δεν μπορούσα να κοιμηθώ χτες.
Φασαρία, θόρυβοι, μουσικές, κλαρίνα, οι μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν εκδράμει στην επαρχία για τις καθιερωμένες «αρπαχτές”, ο κόσμος αλαφιασμένος «διασκέδαζε” στη ζάλη του αλκοόλ και των συμπράγκαλων που του κάνουν το νου κουδούνι: Μουσική θόρυβος στη διαπασών, αλκοόλ, γκομενάκια απέναντι, γκόμενοι καπαρωμένοι και σαλταρισμένοι, φτηνή κολόνια και αδειανό παντελόνι, από κάθε είδος περιεχόμενο.
Τι έγινε;
Ακόμη το αίμα των συνανθρώπων μας στο Μάτι ζεστό..
Που πήγε τόσο πένθος που μαύρισε το Facebook από τις κορδέλες;
Τζάμπα πέθαναν τόσοι άνθρωποι;
Πέθαναν όχι γιατί ήρθε η ώρα τους, αλλά διότι κάτι ΔΕΝ πάει καθόλου καλά στη Χώρα και στον Πλανήτη.
Κι εσύ φίλε διασκέδαζες;
Γιόρταζες τι, άνθρωπέ μου;
Το ότι είσαι ακόμη ζωντανός, δεν είναι καμιά σπουδαία αφορμή να το γιορτάσεις, αφού σήμερα εκείνοι, αύριο εσύ.
Γλεντάς να πας τουλάχιστον πιωμένος και χορτασμένος;
Πόσο λογική είναι αυτή η ιδέα και η πρακτική της στρουθοκαμήλου;
Πόση υποκρισία;
Φίλοι μου διάγουμε το τελικό στάδιο!
Σας έχω πει σε προηγούμενες αναρτήσεις μου ότι σάλταρε πολύς κόσμος..
Εντελώς ξαφνικά παραλογίζονται όλοι, σε ένα φαινόμενο ομαδικής παράκρουσης που προσωπικά γνωρίζω πολύ καλά γιατί συμβαίνει.
Το είχα προβλέψει άλλωστε…
Περιορίστε τον κύκλο των φίλων και των γνωστών σας στους απόλυτα έμπιστους και λογικούς.
Αποφεύγετε την τηλεόραση!!! Αποβλακώνει!!!
Καταφύγετε στη θάλασσα όπου η ενέργειά της θα καθαρίσει κάθε ενεργειακό σκουπίδι που πιθανόν έχει συσσωρευθεί από το περιβάλλον και τους γύρω σας.
Ανεβείτε όσο πιο ψηλά γίνεται στο κοντινότερο βουνό και αφήστε τη ματιά σας να τα αγκαλιάσει όλα..
Προσευχηθείτε με μια μυστική προσευχή σε ότι πιστεύετε, ζητώντας από τον Ανώτερο εαυτό σας μια μόνιμη σύνδεση και συνεχή προστασία.
Αφιερώστε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα και κάντε αυτό που τέρπει και αναγαλλιάζει την ψυχή σας!
Δυναμώστε την εσωτερική σας φωνή και ακούστε την!
Πάρετε πάντα τις αποφάσεις που εκείνη επιτάσσει!!!
Μείνετε ασφαλείς και ανεπηρέαστοι από την τρέλα που μας πολιορκεί και μας κατατρέχει αδυσώπητα.
Η Γαία τώρα κάνει το ξεκαθάρισμά της και ρίχνει όλη τη σαβούρα στον Κάδο Ανακύκλωσης.
Καταρρέουν όλα γύρω μας.
Κυβερνήσεις, συστήματα, κοινωνίες, κράτη, συνειδήσεις, φιλίες, σχέσεις,άνθρωποι..
Οι Ευρωπαίοι με τον καύσωνα της χιλιετίας, ετοιμάζονται να πληρώσουν «μετρητοίς” την αφροσύνη της αήθους εκμετάλλευσης της Γαίας και των αποθεμάτων του Πλανήτη. Μόλις φτάσει στους 50 βαθμούς και τους ξεπεράσει η θερμοκρασία, εκεί θα καταρρεύσει όλη η γηραιά και παραλυμένη αυτή Ήπειρος, η πόρνη και «τσατσά” των λαών, η πιο ανήθικη συμμαχία των ελίτ κρατών (Γαλλία – Βρετανία – Γερμανία), σε βάρος του πτωχού Νότου.
Μένουμε ξαφνικά ακίνητοι στη μέση του χάους. Για μια στιγμή αναρωτιόμαστε: Μήπως έχουμε τρελαθεί κι εμείς;!!!
Ε, από τη στιγμή που κάνουμε αυτή την μοναδική υγιή ερώτηση, έχουμε βρει ήδη την πνευματική μας διαύγεια…
Οι δρόμοι μας, με πολλά που θεωρούσαμε σπουδαία και απαραίτητα, θα χωρίσουν τώρα.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι να καλωσορίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες αλλαγές.
Τίποτε δεν θα είναι ίδιο με το χτες.
Ήδη είμαστε άλλοι άνθρωποι με χιλιάδες παλμοδονήσεις περισσότερες στον Ανώτερο Νου και την καρδιά μας (Διαδικασία του Ήτορος).
Αλλάξαμε…
Γι αυτό μας φαίνονται όλα καινούρια τώρα.
Γαία, Ουρανοί, Αισθήσεις, Ήτορ.
Βαδίζουμε εναρμονισμένοι τώρα στο ιερό Τετραγράμματο*!!!
Αγαπήστε το βαθύτερο είναι σας κι αυτό θα σας ενώσει με τα «είναι” όσων αγνών ψυχών απέμειναν σε μια Φύση που διεκδικεί να ορίσει τη μοίρα της και να χαράξει το δρόμο της, κόντρα στην κατρακύλα των Καιρών.

Λουστείτε στο Φως!!!!!!!!!!!!!!!!

** Τα τετραγράμματα ήταν σημαντικά στην Αρχαία Ελληνική Θεογονία. Δύο από τα σημαντικά είναι η «ΓΑΙΑ” και το «ΥΔΩΡ” σε άμεση αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο ως μέσο κάθαρσης. Τα άλλα δύο στοιχεία είναι απαγορευτικά προς το παρόν και γι΄αυτό είναι τριγράμματα «ΠΥΡ” και «ΑΉΡ”. Το πέμπτο στοιχείο (πεμπτουσία) του όλου είναι πενταγράμματο «ΑΙΘΗΡ” και αυτό απαγορευτικό προς το παρόν. Έτσι παραμένουμε στα 4γραμματα όπως «ΙΧΩΡ”, όπως «ΘΕΟΣ” χωρίς να συγχέουμε το ιερό τετραγράμματο των Εβραίων ΓΧΒΧ που έκλεψαν από μας και πάλι σημαίνει Θεός.
ΗΤΟΡ: (Σύνθετον Όργανον πύρινου ποταμού συναισθημάτων και Νοημοσύνης που διατρέχει από την καρδιά 4ο κέντρο, το κέντρο Ομιλίας (5ο κέντρο), το 6ο κέντρο (τρίτο μάτι) καταλήγει στην Κορώνα του Στέμματος (7ο κέντρο) και αναδιπλούται παλμοδονούμενο συνταράσσοντας με ασύλληπτες ταχύτητες τα τέσσερα ανώτερα κέντρα του Ανθρώπου.Εκεί, στο ΗΤΟΡ (στην καρδιά μας και στη λειτουργία πέριξ του ΗΤΟΡΟΣ) βρίσκεται το μυστικό της ύπαρξης μας.
Παίρνοντας ως δεδομένη τη συχνότητα της γης Schuman από 7.83 Hz έχει φθάσει στα 15.8hz θα δούμε πολλά..φυσικές καταστροφές θανάτους από ασθένειες τρέλα στο έπακρον και γενική και ομαδική διασάλευση.
Με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα σε συμβατικά «Χέρτζ” η Γαία, αδυνατεί αφ΄ενός να κρατήσει στην επιφάνειά της αντισυμβατικά και αργόστροφα όντα παλαιών δονήσεων. Αφ΄ετέρου εισέρχεται σε νέο χωρο χρονικό πεδίο (η αλλαγή συχνότητας αυτό σημαίνει) και αυτό απαιτεί τα όντα να προσαρμοστούν άμεσα.Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια: Αύξηση παλμοδονήσεων και κραδασμών ήτορος, αύξηση συναισθηματικής νοημοσύνης, αποχή από έκλυτο βίο (αλκοόλ, κάπνισμα, κρεατοφαγία), ενδοσκόπηση, διαλογισμός, προσευχή, ολική επαναφορά σε φυσικούς ρυθμούς διαβίωσης χωρίς κανένα τεχνητό επιπρόσθετο.
Γνωρίζω ότι δεν απευθύνομαι σε πολλούς ανθρώπους.
Ίσως να το διαβάσουν πολλοί μεν, αλλά οι περισσότεροι να βγάλετε σπυράκια!
Ποσώς με ενδιαφέρει.
Με ενδιαφέρουν αυτοί οι λίγοι που σκέφτονται σαν κι εμένα και απορημένοι χτες μέσα στο σπίτι τους, στη μοναξιά του Φωτός και στη Μεγαλοσύνη τους, αναρωτήθηκαν:
-Μήπως έχω τρελαθεί κι εγώ;
Όχι! Δεν έχεις τρελαθεί καλέ μου φίλε, καλή μου φίλη!
Έχεις αλλάξει!!!
Σαν δεν είχες αλλάξει θα είχες χαθεί άνθρωπε..
Οι υπόλοιποι, συνεχίστε την θορυβώδη κατρακύλα ή το θεατράλε τάχα ανέβασμα του λίθου του Σίσυφου, από τα τάρταρα του «εγώ” σας σε μια ανύπαρκτη κορυφή, σε ένα τόσο τεχνητό «ανέβασμα”, σελέμπριτυ και «χάι”, που το πρωί αφήνει μια τόσο πικρή γεύση στα χείλη, έτσι, σαν δυνατό δηλητήριο που είναι.
Οι λίγοι, οι μόνοι, οι φωτισμένοι από το Φως της Ψυχής τους, μέσα στην ησυχία και την ηρεμία της ύπαρξής τους, ψάχνουμε συνεχώς στα ενδότερα, να φέρουμε στο προσκήνιο ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο Κόσμο από αυτόν τον τραγέλαφο.

Δημήτριος Μαντές4/08/2018

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ August 13, 2018

Κοινωφελής: Τελευταία εβδομάδα αιτήσεων–Η δέσμευση που δεν τήρησε ο Σκουρλέτης

Ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα υποβολής αιτήσεων για τις 30.333 οκτάμηνες προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι αιτήσεις, όπως αναλυτικά έχει παρουσιάσει ο AIRETOS  , ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου.

Η Πρόσκληση του ΟΑΕΔ πρωταγωνίστησε μεν τις τελευταίες ημέρες, αλλά ελάχιστοι έχουν προσέξει ότι από αυτήν ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ πλήρως ένα κομμάτι Ελλήνων συμπολιτών μας.

Αναφερόμαστε στην πρόβλεψη του Κεφαλαίου 6 (σελ.8 της Πρόσκλησης), όπου στα απαιτούμενα γενικά προσόντα για όλες τις ειδικότητες, αναφέρεται:
Όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ΔΕΝ μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτηση της εφόσον μέχρι την απόκτηση της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”.

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ εις βάρος των συγκεκριμένων Ελλήνων δεν αποτελεί πρωτοτυπία της εν λόγω Πρόσκλησης, αλλά πηγάζει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς σχετική ρύθμιση υπάρχει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, αλλά και στον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (παρ.4 αρ.4 ν.3528/2007 και παρ.4 αρ.12 ν.3584/2007 : “Όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της”)

Η διάκριση υπάρχει ακόμα γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και ΔΕΝ έκανε αποδεκτή Τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή για την κατάργησή της και ΔΕΝ έφερε στη συνέχεια ο ίδιος ρύθμιση για την εν λόγω διάκριση, όπως ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την τροπολογία – νομοθετική πρωτοβουλία απάλειψης της αναχρονιστικής και αντισυνταγματικής διάταξης που περιλαμβάνεται στους δύο Κώδικες, είχε καταθέσει στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη την 28η Μαρτίου 2018, όπως σας είχε ενημερώσει ο AIRETOS . Η τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ. δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο Ν/Σ.

Ο Π. Σκουρλέτης όμως, αρμόδιος και για ζητήματα ιθαγένειας και για τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων, δεσμεύτηκε προσωπικά για το θέμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε την 29η Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Με αφορμή που παίρνω τον λόγο θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και αφορά ένα ζήτημα που έχει να κάνει µε τους ομογενείς που υπηρετούν στο Δηµόσιο και τον χρόνο απόκτησης της ιθαγένειας. Θεωρώ ότι βρίσκεται στη ΣΩΣΤΗ κατεύθυνση η συγκεκριμένη τροπολογία. Νομίζω ότι ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙ’ ΑΥΤΟ – θα τη δούμε πιο αναλυτικά. Πάντως θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Νομοσχέδια ήρθαν και πέρασαν, ενσωματώθηκαν παντός είδους τροπολογίες, αλλά η υπόσχεση παρέμεινε στα λόγια. Με αποτέλεσμα τώρα, που βρεθήκαμε ξανά ενώπιον κύματος χιλιάδων οκτάμηνων προσλήψεων σε Φορείς αρμοδιότητας του ίδιου Υπουργού που δημοσίως δεσμεύτηκε για το θέμα, Έλληνες συμπολίτες μας να πετιούνται ξανά εκτός διαδικασίας.

Σημειώνουμε ότι το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα, με αφορμή την Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Generation 2.0 RED”  .

Μπορείτε να διαβάσετε κατωτέρω τη σχετική παρέμβασή τους:
“Έλληνας (όχι) όσο κι εσύ; “
 Με αφορμή την τελευταία προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας», θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο μια χρόνια ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος Ελλήνων πολιτών λόγω εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Το πρόγραμμα αφορά 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, οι οποίες θέσεις προορίζονται για Έλληνες πολίτες και αφορούν από πολιτικούς μηχανικούς, μέχρι βοηθούς εργασιών καθαριότητας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη προκήρυξη αποκλείει εξαρχής μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, θέτοντας στα γενικά προσόντα πρόσληψης το εξής κριτήριο:
Όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτηση της εφόσον μέχρι την απόκτηση της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συγκεκριμένο κριτήριο δεν ορίζεται αποκλειστικά από τον ΟΑΕΔ, αντιθέτως εφαρμόζεται σε κάθε πρόσληψη στο δημόσιο, σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007 άρθρο 4, παρ. 4). Ωστόσο μας προβληματίζει, διότι γίνεται ξεκάθαρη εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος προσώπου λόγω καταγωγής.
Για την ακρίβεια, οι περιορισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 3, παρ. 1 του Ν. 4443/16 για την Ίση Μεταχείριση: “η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα”, και ειδικότερα “όσον αφορά: α) τους όρους πρόσβασης στην εργασία και την απασχόληση εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας, καθώς και τους όρους υπηρεσιακής και επαγγελματικής εξέλιξης.”
Επιπλέον, το κριτήριο αυτό εναντιώνεται στη συνταγματική αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), μιας αρχής δεσμευτικής για το κράτος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άλλωστε είχε τοποθετηθεί στο θέμα, κρίνοντας ότι η διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή, για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή (ΟλΣτΕ 3317/2014).
Πέραν από τους πολιτογραφημένους η διάκριση αυτή αφορά και τη δεύτερη γενιά, δηλαδή τα άτομα που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης και φοίτησης στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εφόσον όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια εξομοιώνονται με τους έχοντες την ελληνική ιθαγένεια από καταγωγή και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, πώς δικαιολογείται μια τέτοια διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών;
Θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα, καθώς σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας δεν δικαιολογείται να αποκλείονται από διαδικασία πρόσληψης άτομα με κύριο γνώμονα τον τρόπο απόκτησης της ιθαγένειας, ένα κριτήριο άσχετο με την ικανότητα του υποψηφίου. Εξάλλου τι γίνεται σε αυτόν τον έναν χρόνο; Ωριμάζει η ελληνικότητα, σαν τον παλιό καλό κρασί; ”

Κοινωφελής: Τελευταία εβδομάδα αιτήσεων–Η δέσμευση που δεν τήρησε ο Σκουρλέτης
image_pdfimage_print
02-08-2018.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΣΤΟ ERTOPEN RADIO
No Comments   Aug 2, 2018

02-08-2018.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΣΤΟ ERTOPEN RADIO

ttp://wp.me/p4t5rv-ayx Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΡΤ OPEN ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ   ΠΗΓΗ :SORRAS TV
No Comments   Aug 15, 2018

Καλή Παναγιά, Έλληνες!

Καλή Παναγιά, Έλληνες! Του Θανάση Κ. Η “Κοίμηση της Παναγίας” που γιορτάζουμε σήμερα είναι μια ευκαιρία να δούμε – να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε – όχι απλώς την “Πίστη” μας...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ


ANAZHTΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ