image_pdfimage_print

Author Archives: Eastrunner

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η ακαταλληλότητα της παραλίας στις Μαρίκες για κολύμβηση προκαλώντας δικαίως ανησυχία σε εκείνους που συνηθίζουν να κολυμπούν στην πανέμορφη αυτή παραλία. Tο RPSOS.gr, ομάδα εθελοντικής δράσης και υποστήριξης, άμεσα ενήργησε με στόχο να διαπιστώσει εάν η μόλυνση ήταν παροδικό φαινόμενο.

Την παραθαλάσσια αυτή ρύπανση είχε εγκαίρως επισημάνει στις 2 Αυγούστου η συμπολίτης μας κα Χέλμη, την ευχαριστούμε για αυτό, η οποία ενήργησε πολύ σωστά λαμβάνοντας και αποστέλλοντας για μικροβιολογική ανάλυση σε εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ τρία δείγματα θαλασσινού νερού.

Άμεσα πραγματοποιήσαμε δειγματοληψίες, την Κυριακή 12 Αυγούστου, σε δύο κεντρικές θέσεις της παραθαλάσσιας ζώνης στις Μαρίκες, όπου το βάθος είναι 1,5 μέτρο, λαμβάνοντας δείγματα 1 μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε αποστειρωμένα ειδικά δοχεία. Οι μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων αυτών έδειξαν χαμηλές τιμές ρύπων, πολύ κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Για να κατανοήσουν καλύτερα οι πολίτες την παροδικότητα του φαινομένου, πρέπει να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη παραλία επιβαρύνεται με ρυπαντικό φορτίο από το νερό που εκβάλει από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Επομένως σε περιόδους μετά από βροχόπτωση έντονης ραγδαιότητας και ειδικά όταν επικρατούν βόρειοι άνεμοι, το ρυπαντικό φορτίο είναι επόμενο να μεταφέρεται στην παραλία στις Μαρίκες. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ρύπανση αυτή ουδεμία σχέση έχει με την πρόσφατη πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Τα διαφορετικά αποτελέσματα από την μία εβδομάδα στην άλλη, καταδεικνύουν την ανάγκη συχνών ελέγχων των παραθαλάσσιων υδάτων. Με τη συνεργασία εθελοντών πολιτών που μπορούν να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να συλλέγουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο τα δείγματα νερού, μπορούμε ως ομάδα RPSOS.grνα πραγματοποιούμε περιοδικούς δωρεάν ελέγχους, όχι μόνο από τις Μαρίκες και τις άλλες παραλίες του Δήμου μας, διασφαλίζοντας την υγεία των κολυμβητών.

Αποτελέσματα ανάλυσης δείγματος νερού _ ΜΑΡΙΚΕΣ

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Συντονιστής ομάδας RPSOS.gr

Τηλεφωνικό κέντρο 211 8005440

Ομάδα RPSOS.gr: Καθαρά και κατάλληλα τα κολυμβητικά ύδατα στην παραλία στις Μαρίκες

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018 ΟΠΩΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ https://www.civilprotection.gr

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ONLINE ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ
ΤΖΙΒΙΤΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15/8/2018
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ August 14, 2018

Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για την Ευθύνη Αιρετών και Έλεγχος Νομιμότητας κατά τον Κλεισθένη1 – Αδειάζει το Συνήγορο του Πολίτη

Στην έκδοση εγκυκλίου ειδικά για το Κεφάλαιο Ζ’ (άρθρα 108 έως και 132) του Κλεισθένη1 (ν.4555/19.7.2018), που αφορά την εποπτεία των Ο.Τ.Α., προχώρησε χθες 13/8/2018 ο Π. Σκουρλέτης.
Η εγκύκλιος παρουσιάζει τις νέες διατάξεις, εστιάζοντας ιδίως στις ρυθμίσεις που ξεκίνησαν ήδη να ισχύουν και αφορούν το μεταβατικό διάστημα έως την έναρξη λειτουργίας των Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας Ο.Τ.Α., οι οποίες θα είναι αποκεντρωμένες υπηρεσίες του Υπουργείου υπαγόμενες απευθείας στον εκάστοτε Υπουργό.

Στο έγγραφο παρουσιάζεται:
– ποιες διατάξεις ξεκίνησαν ήδη να ισχύουν,
– οι αλλαγές στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας, μείζον ζήτημα στο οποίο έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί,
– τι ισχύει για τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας,
– η αποκλειστική προθεσμία ολοκλήρωσης του ελέγχου,
– ενημέρωση περί ειδικής διοικητικής προσφυγής και αίτησης θεραπείας,
– παρουσίαση της αστικής και πειθαρχικής ευθύνης,
– η επαναφορά της ιδιάζουσας δωσιδικίας των Αιρετών,
– το καθεστώς επιβολής διοικητικών μέτρων έκπτωσης και αργίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο το Υπουργείο ουσιαστικά “άδειασε” τον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο ΣτΠ σε παρέμβασή του  για τον Κλεισθένη1, όπως σας είχαμε ενημερώσει, επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, κατάργηση του υποχρεωτικού ελέγχου νομιμότητας στις αποφάσεις που αφορούν “την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων”, δεδομένου ότι διεγράφη η σχετική ρητή αναφορά στο αρ.225 του ν.3852/2010 με την αντικατάστασή του από το αρ.116 του ν.4555/2018.
Το σχετικό απόσπασμα από την παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής (όπως αυτολεξεί σας είχαμε παρουσιάσει) είχε ως εξής:
“ (…) Επιπλέον σε σχέση με το ισχύον καθεστώς καταρχήν παρατηρείται ότι ΕΧΕΙ ΑΠΑΛΕΙΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΕΓΚΤΕΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΣΕΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΗ.
Πράγματι ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ το εδ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 225, όπου προβλέπεται Ο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΟΡΩΝ, ΤΕΛΩΝ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.
Η απαλοιφή αυτή θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμη. Άλλωστε ο Συνήγορος του Πολίτη, όπως αναφέρει και στην πρόσφατη επικαιροποίηση της ειδικής έκθεσης με τίτλο «Έσοδα ΟΤΑ και Κράτος Δικαίου», έχει γίνει αποδέκτης πολλών βάσιμων αναφορών πολιτών σχετικά με προβλήματα στην επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη δημοτικών φόρων και τελών, πολλά εκ των οποίων θα είχαν αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός ουσιαστικού και έγκαιρου ελέγχου νομιμότητας των σχετικών πράξεων. Εξάλλου, είναι αυτές κυρίως οι αποφάσεις που έχουν μείζονα οικονομικό αντίκτυπο στους διοικουμένους, οι οποίες πρέπει να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους, ώστε να μην καταλείπονται ούτε υπόνοιες αυθαίρετης οικονομικής επιβάρυνσης των δημοτών από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επομένως άποψή μας είναι ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ από τον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας πράξεις που αφορούν τη δημοτική φορολογία. (…
) ”.

Στη χθεσινή του εγκύκλιο, το ΥΠΕΣ ουσιαστικά λέει ότι δεν ισχύει η επισήμανση της Ανεξάρτητης Αρχής, καθώς σημειώνει “Αποφάσεις σχετικά με την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων, εξακολουθούν να εμπίπτουν στον υποχρεωτικό έλεγχο νομιμότητας ως αποφάσεις κανονιστικού χαρακτήρα – περιεχομένου.
Η “ερμηνεία” δηλαδή του Υπουργού είναι πως οι σχετικές Αποφάσεις, παρά το ότι διαγράφηκαν από το Νόμο, εμπίπτουν στο γενικό σημείο (α) “ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου” του άρθρου.
Σημείο που βεβαίως υπήρχε στον Κλεισθένη1 (όπως στον Καλλικράτη) ήδη από την κατάθεσή του στη Βουλή, υπήρχε δηλαδή όταν ο ΣτΠ εγγράφως επεσήμαινε τα ανωτέρω περί κατάργησης.

Σε κάθε περίπτωση (ανεξαρτήτως των νομικών συνεπειών της πλήρους διαγραφής από το αρ.225 του Καλλικράτη, με το αρ.116 του Κλεισθένη, του όρου “την επιβολή φόρων, τελών, δικαιωμάτων”) ασφαλέστερο για τους Ο.Τ.Α. είναι να εφαρμόσουν ό,τι αναγράφει ο Υπουργός στην εγκύκλιό του.

Δείτε αναλυτικά το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου ΕΔΩ

Κατέσχεσαν επίδομα πυρόπληκτου λόγω ΕΝΦΙΑ. Ήρθη η κατάσχεση, οδηγίες προς τις εφορίες

Μετά την καταγγελία πολίτη, ο διοικητής της ΑΑΔΕ συνομίλησε μαζί του, παρενέβη για την άρση της κατασχεσης και έδωσε οδηγίες στις εφορίες να είναι προσεκτικές όταν βλέπουν κατάθεση ποσού 5.000 ευρώ που είναι το επίδομα προς πυρόπληκτους

Ήρθη η κατάσχεση επιδόματος πυρόπληκτου για οφειλή προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ), μετά από προσωπική παρέμβαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος συνομίλησε και με τον πολίτη που προέβη στη σχετική καταγγελία.

Παίρνοντας την υπόθεση από την αρχή, ο κ. Θάνος Καζακίδης, κάτοικος της περιοχής που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά, κατήγγειλε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ότι το επίδομα κατατέθηκε μεν στις 6 Αυγούστου αλλά είδε να κατάσχεται μέρος αυτού για οφειλή λόγω ΕΝΦΙΑ, και παρά το γεγονός ότι το εν λόγω επίδομα έχει χαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση ακατάσχετο (με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).

Το θέμα επιλύθηκε μετά την παρέμβαση Πιτσιλή, ενώ, όπως εξηγούσαν πηγές της ΑΑΔΕ, η εφορία δεν ξέρει αν το ποσό είναι ακατάσχετο ή όχι, απλώς διαπιστώνει ότι υπάρχουν χρήματα στο λογαριασμό.

Για την αποφυγή όμως ανάλογου περιστατικού στο μέλλον, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πιτσιλής έδωσε οδηγία στις εφορίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, όταν βλέπουν κατάθεση ποσού 5.000 ευρώ, που είναι και το επίδομα προς τους πυρόπληκτους.

https://www.news247.gr/koinonia/kateschesan-epidoma-pyropliktoy-logo-enfia-irthi-i-kataschesi-odigies-pros-tis-efories.6640536.html

Κατέσχεσαν επίδομα πυρόπληκτου λόγω ΕΝΦΙΑ. Ήρθη η κατάσχεση, οδηγίες προς τις εφορίες

Και επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών στους πυρόπληκτους

Συνεργασία Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Πέραν της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, που ήδη καταβάλλονται στους πληγέντες από τις φωτιές στις 23 και 24 Ιουλίου στην Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ξεκίνησε την ταυτόχρονη καταβολή του επιδόματος κάλυψης τηλεπικοινωνιακών αναγκών των 1200 ευρώ.

Μόνο χθες, που ξεκίνησε η καταβολή του επιδόματος αυτού, 270 νοικοκυριά και 27 επιχειρήσεις παρέλαβαν τα 1.200 ευρώ.

Το επίδομα κάλυψης τηλεπικοινωνιακών αναγκών θα καταβληθεί τις επόμενες ημέρες και σε όσους έχουν ήδη λάβει την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 5000 ευρώ για τα νοικοκυριά και των 8000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε, καθώς ολοκληρώθηκαν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και αποφάσεις, για όλες τις νέες πληρωμές.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται οι πληγέντες καθώς αποφεύγεται η εκ νέου αίτηση για την απόδοση του επιδόματος και η καταβολή γίνεται γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία για τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Εξάλλου, τις 3.667 έφθασαν οι αιτήσεις πυρόπληκτων για το επίδομα και ήδη 863 νοικοκυριά και 31 επιχειρήσεις πήραν την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, των 5.000 και 8.000 ευρώ, αντίστοιχα.

https://www.news247.gr/koinonia/kai-epidoma-tilepikoinoniakon-anagkon-stoys-pyropliktoys.6640272.html

Και επίδομα τηλεπικοινωνιακών αναγκών στους πυρόπληκτους

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018

Συνημμένα θα βρείτε ΤΟΝ Χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018 όπως αναρτήθηκε από την ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ σήμερα στην ιστοσελίδα της  www.civilprotection.gr

Παρακαλούμε για την δημοσίευση του χάρτη στην ιστοσελίδα σας με σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των πολίτων.

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος ONLINE στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.civilprotection.gr/el/daily-fire-prediction-map

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΒΙΤΖΗΣ

ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΤΗΛ : 2294321033

ΕMAIL : stzivitzis@0164.syzefxis.gov.gr

Χάρτης πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 14/8/2018
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ August 13, 2018

Κοινωφελής: Τελευταία εβδομάδα αιτήσεων–Η δέσμευση που δεν τήρησε ο Σκουρλέτης

Ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα υποβολής αιτήσεων για τις 30.333 οκτάμηνες προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, στο πλαίσιο προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα. Οι αιτήσεις, όπως αναλυτικά έχει παρουσιάσει ο AIRETOS  , ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου.

Η Πρόσκληση του ΟΑΕΔ πρωταγωνίστησε μεν τις τελευταίες ημέρες, αλλά ελάχιστοι έχουν προσέξει ότι από αυτήν ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ πλήρως ένα κομμάτι Ελλήνων συμπολιτών μας.

Αναφερόμαστε στην πρόβλεψη του Κεφαλαίου 6 (σελ.8 της Πρόσκλησης), όπου στα απαιτούμενα γενικά προσόντα για όλες τις ειδικότητες, αναφέρεται:
Όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση ΔΕΝ μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτηση της εφόσον μέχρι την απόκτηση της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”.

Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ εις βάρος των συγκεκριμένων Ελλήνων δεν αποτελεί πρωτοτυπία της εν λόγω Πρόσκλησης, αλλά πηγάζει από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, καθώς σχετική ρύθμιση υπάρχει στον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, αλλά και στον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων (παρ.4 αρ.4 ν.3528/2007 και παρ.4 αρ.12 ν.3584/2007 : “Όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, δεν μπορούν να διορισθούν ως υπάλληλοι πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της”)

Η διάκριση υπάρχει ακόμα γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και ΔΕΝ έκανε αποδεκτή Τροπολογία που κατετέθη στη Βουλή για την κατάργησή της και ΔΕΝ έφερε στη συνέχεια ο ίδιος ρύθμιση για την εν λόγω διάκριση, όπως ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την τροπολογία – νομοθετική πρωτοβουλία απάλειψης της αναχρονιστικής και αντισυνταγματικής διάταξης που περιλαμβάνεται στους δύο Κώδικες, είχε καταθέσει στη Βουλή η Δημοκρατική Συμπαράταξη την 28η Μαρτίου 2018, όπως σας είχε ενημερώσει ο AIRETOS . Η τροπολογία της ΔΗ.ΣΥ. δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο Ν/Σ.

Ο Π. Σκουρλέτης όμως, αρμόδιος και για ζητήματα ιθαγένειας και για τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων, δεσμεύτηκε προσωπικά για το θέμα. Συγκεκριμένα, δήλωσε την 29η Μαρτίου στην Ολομέλεια της Βουλής:
«Με αφορμή που παίρνω τον λόγο θέλω να αναφερθώ σε μία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ και αφορά ένα ζήτημα που έχει να κάνει µε τους ομογενείς που υπηρετούν στο Δηµόσιο και τον χρόνο απόκτησης της ιθαγένειας. Θεωρώ ότι βρίσκεται στη ΣΩΣΤΗ κατεύθυνση η συγκεκριμένη τροπολογία. Νομίζω ότι ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ – ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙ’ ΑΥΤΟ – θα τη δούμε πιο αναλυτικά. Πάντως θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση

Νομοσχέδια ήρθαν και πέρασαν, ενσωματώθηκαν παντός είδους τροπολογίες, αλλά η υπόσχεση παρέμεινε στα λόγια. Με αποτέλεσμα τώρα, που βρεθήκαμε ξανά ενώπιον κύματος χιλιάδων οκτάμηνων προσλήψεων σε Φορείς αρμοδιότητας του ίδιου Υπουργού που δημοσίως δεσμεύτηκε για το θέμα, Έλληνες συμπολίτες μας να πετιούνται ξανά εκτός διαδικασίας.

Σημειώνουμε ότι το θέμα επανέφερε στην επικαιρότητα, με αφορμή την Πρόσκληση του ΟΑΕΔ, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός “Generation 2.0 RED”  .

Μπορείτε να διαβάσετε κατωτέρω τη σχετική παρέμβασή τους:
“Έλληνας (όχι) όσο κι εσύ; “
 Με αφορμή την τελευταία προκήρυξη του ΟΑΕΔ για τη δράση «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας», θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο μια χρόνια ανεπίτρεπτη διάκριση εις βάρος Ελλήνων πολιτών λόγω εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Το πρόγραμμα αφορά 30.333 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας της χώρας, οι οποίες θέσεις προορίζονται για Έλληνες πολίτες και αφορούν από πολιτικούς μηχανικούς, μέχρι βοηθούς εργασιών καθαριότητας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη προκήρυξη αποκλείει εξαρχής μια ομάδα Ελλήνων πολιτών, θέτοντας στα γενικά προσόντα πρόσληψης το εξής κριτήριο:
Όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν μπορούν να προσληφθούν πριν από τη συμπλήρωση ενός (1) έτους από την απόκτηση της μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση, αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτηση της εφόσον μέχρι την απόκτηση της ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συγκεκριμένο κριτήριο δεν ορίζεται αποκλειστικά από τον ΟΑΕΔ, αντιθέτως εφαρμόζεται σε κάθε πρόσληψη στο δημόσιο, σύμφωνα με το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (Ν. 3528/2007 άρθρο 4, παρ. 4). Ωστόσο μας προβληματίζει, διότι γίνεται ξεκάθαρη εφαρμογή διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος προσώπου λόγω καταγωγής.
Για την ακρίβεια, οι περιορισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της ίσης μεταχείρισης, όπως ορίζεται στο άρθρο 3, παρ. 1 του Ν. 4443/16 για την Ίση Μεταχείριση: “η αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα”, και ειδικότερα “όσον αφορά: α) τους όρους πρόσβασης στην εργασία και την απασχόληση εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων επιλογής και των όρων πρόσληψης, ανεξάρτητα από τον κλάδο δραστηριότητας και σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής ιεραρχίας, καθώς και τους όρους υπηρεσιακής και επαγγελματικής εξέλιξης.”
Επιπλέον, το κριτήριο αυτό εναντιώνεται στη συνταγματική αρχή της ισότητας των Ελλήνων πολιτών (άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος), μιας αρχής δεσμευτικής για το κράτος. Το Συμβούλιο της Επικρατείας άλλωστε είχε τοποθετηθεί στο θέμα, κρίνοντας ότι η διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή, για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες, δεν είναι συνταγματικώς επιτρεπτή (ΟλΣτΕ 3317/2014).
Πέραν από τους πολιτογραφημένους η διάκριση αυτή αφορά και τη δεύτερη γενιά, δηλαδή τα άτομα που αιτούνται την ελληνική ιθαγένεια λόγω γέννησης και φοίτησης στην Ελλάδα. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εφόσον όσοι αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια εξομοιώνονται με τους έχοντες την ελληνική ιθαγένεια από καταγωγή και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, πώς δικαιολογείται μια τέτοια διάκριση μεταξύ Ελλήνων πολιτών;
Θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα σήμερα, καθώς σε μια εποχή αυξημένης ανεργίας δεν δικαιολογείται να αποκλείονται από διαδικασία πρόσληψης άτομα με κύριο γνώμονα τον τρόπο απόκτησης της ιθαγένειας, ένα κριτήριο άσχετο με την ικανότητα του υποψηφίου. Εξάλλου τι γίνεται σε αυτόν τον έναν χρόνο; Ωριμάζει η ελληνικότητα, σαν τον παλιό καλό κρασί; ”

Κοινωφελής: Τελευταία εβδομάδα αιτήσεων–Η δέσμευση που δεν τήρησε ο Σκουρλέτης
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ August 13, 2018

Ακύρωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Δήμου Σαρωνικού.

Καλησπέρα σας,
Σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι, ο Δήμος Σαρωνικού προβαίνει σε ακύρωση των κάτωθι προγραμματισμένων εκδηλώσεων που αποτελούν μέρος του Καλοκαιρινού Προγράμματος του Δήμου.
Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις που δεν διοργανώνονται από τον Δήμο Σαρωνικού αλλά από Συλλόγους της περιοχής και αναφέρονται στο έντυπο του Καλοκαιρινού  Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν κανονικά εκτός απροόπτου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ, 21:00

«Μια Αγκαλιά Τραγούδια»,

Συναυλία με τον Νίκο Βολάκο

Ν.Π.Δ.Δ. Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, Ανάβυσσος

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 21:00

Μουσική Βραδιά Κουβαρά

Τ. Κοινότητα Κουβαρά & ΚΑΠΗ Κουβαρά

Γήπεδο Μπάσκετ Αγίου Δημητρίου Κουβαρά

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 21:00

7ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Κουβαρά

Ν.Π.Δ.Δ. Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού & Τ. Κοινότητα Κουβαρά

Γήπεδο Μπάσκετ Πέτας Κουβαρά

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 20:00

Μουσική Εκδήλωση

Ν.Π.Δ.Δ. Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού & Πάνειον Ωδείο Ραψανιώτη

Θεατράκι Λαγονησίου, Καλύβια

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, 20:00

Ταξίδι στη Ροκ Μουσική

Ν.Π.Δ.Δ. Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού & Σύγχρονο Ωδείο Τέχνης

Θεατράκι Παλαιάς Φώκαιας


Με εκτίμηση,

Βανίτα Σωφρόνη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Δημάρχου Σαρωνικού
τηλ. 22993 20355
κιν. 6974013838
fax 22990 48653
mail: vanitasofroni@gmail.com
web: www.saronikoscity.gr
www.saronikos.gr

image_pdfimage_print
02-08-2018.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΣΤΟ ERTOPEN RADIO
No Comments   Aug 2, 2018

02-08-2018.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΣΤΟ ERTOPEN RADIO

ttp://wp.me/p4t5rv-ayx Ο ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΡΤ OPEN ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΟΝΗΣΕΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΕΙΤΕ   ΠΗΓΗ :SORRAS TV
No Comments   Aug 15, 2018

Καλή Παναγιά, Έλληνες!

Καλή Παναγιά, Έλληνες! Του Θανάση Κ. Η “Κοίμηση της Παναγίας” που γιορτάζουμε σήμερα είναι μια ευκαιρία να δούμε – να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε – όχι απλώς την “Πίστη” μας...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ


ANAZHTΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ